Megdicsérte Aszadot az USA


-A A+

Az Egyesült Államok és Oroszország „nagyon elégedett" a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének eddigi ütemével - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) Bali szigetén folyó éves csúcstalálkozóján, miután megbeszélést folyatott orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya elismerést érdemel, amiért eleget tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának a szíriai vegyifegyver-készlet megsemmisítéséről. Dicséretes, hogy a fegyverek megsemmisítése vasárnap, csupán néhány héttel a BT-határozat után megkezdődött - mondta Kerry orosz kollégájával közös sajtóértekezletén.

Kerry és Lavrov megállapodott abban: szorgalmazni fogják az ENSZ-ben, hogy a világszervezet a lehető leghamarabb, ha lehet, már november második hetére tűzze ki a szíriai békekonferencia időpontját.

Az amerikai külügyminiszter védelmébe vette az amerikai különleges erők szombati kettős akcióját, amelyben el akartak fogni két terroristagyanús embert, A líbiai fővárosban sikerült elfogni az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit, Szomáliában viszont nem sikerült kézre keríteni az al-Kaidával kapcsolatban álló és a kenyai bevásárlóközpont elleni támadást magára vállaló al-Sabáb milícia egyik vezetőjét, Ikrimát.

Kerry szerint alaptalan a líbiai vagy a szomáliai kormány panasza arra vonatkozóan, hogy nem tudtak a készülő akcióról, az Egyesült Államok nem egyeztetett velük, és ez így emberrablásnak minősül. Al-Líbi elfogása összhangban áll az amerikai törvényekkel, és a férfit bíróság elé fogják állítani, szögezte le Kerry.

 
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X