Menedékjogot kaphatnak az üldözött melegek az EU-ban


-A A+

Menedékjogot kaphatnak az Európai Unió területén azok a homoszexuális bevándorlók, akik megalapozottan félnek attól, hogy hazájukban börtönbüntetést kaphatnak szexuális identitásuk miatt – derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön közölt határozatából.

Az európai uniós testület három afrikai származású férfi ügyében foglalt állást, akik korábban Hollandiában nyújtották be menedékkérelmüket – arra hivatkoztak, hogy szexuális irányultságuk miatti üldözik őket.

Az Európai Bíróság ítélete alapján a melegek börtönbüntetését törvénybe iktató rendelkezések "önmagukban üldöztetést testesíthetnek meg", ha az adott ország hatóságai a mindennapokban szigorúan betartatják az adott szabályozást.

A luxembourgi bíróság hozzátette: senkitől nem várható el, hogy üldöztetéstől való félelme miatt titkolja szexuális irányultságát, mivel ez egyenértékű lenne személyes identitásának megtagadásával.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy automatikusan menekültstátust nyerhetnének el a meleg bevándorlók. Az egyes tagállamok hatóságainak alaposan ki kell vizsgálnia, hogy hazájukban valóban üldöztetést szenvednek-e el a kérdéses személyek – közölte a bíróság.

A menekültek jogáról szóló nemzetközi egyezmények kimondják, hogy a menekültstátusért folyamodó bevándorlóknak faji, vallási, etnikai vagy politikai okok miatt az üldözéstől való megalapozott félelmet kell bizonyítaniuk.

Világszerte több mint hetven országban alkalmaznak olyan törvényeket, amelyek kriminalizálják a melegeket – közölte a Jogászok Nemzetközi Bizottsága nevű lobbiszervezet.

Az Amnesty International jogvédő csoport adatai szerint fokozatosan növekszik a homoszexuálisokat sújtó törvények száma Afrikában: most a kontinens harminchat országban büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X