EPP-tagságot kapott a Most-Híd, bár az MKP, a Fidesz és az RMDSZ ellenezte


-A A+

Felvételt nyert a Most-Híd szlovák-magyar párt kedden az Európai Néppártba (EPP) a szervezet brüsszeli közgyűlésén - jelentette be Bugár Béla, a párt elnöke szerdán Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

Bugár Béla elmondta: pártja egy évvel korábban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét, ennek alapján indult meg a felvételi folyamat. Ennek részeként idén szeptemberben az EPP Szlovákiában tartózkodó munkacsoportja Pozsonyban a Most-Híd vezetésével, valamint az EPP szlovákiai testvérpártjainak vezetőivel is tárgyalt. Az EPP munkacsoportja november 6-i, Brüsszelben tartott ülésén olyan ajánlást fogadott el, amelyben az EPP soron következő közgyűlésének a Most-Híd tagfelvételi kérelmének elfogadását javasolta.

„Ennek a munkacsoportnak az ülésén a Magyar Közösség Pártját (MKP) Csáky Pál képviselte, ő az ajánlás ellen voksolt, akárcsak a Fidesz és az RMDSZ képviselete” - mondta a Most-Híd politikusa, hozzátéve: ezt a viszonyulást sajnálatosnak tartja, mert az nem az együttműködésről, hanem pártjuk ellehetetlenítéséről szól.

„Az MKP olyan útra tért, ami megnehezíti a két párt közötti együttműködést, ám ez nem érinti a megyei választások második fordulóját, amely kapcsán már ígéretet tettünk az MKP jelöltjének támogatására" - mondta Bugár Béla.

Az Európai Néppárt kedden Brüsszelben tartott közgyűlésén a tagfelvételi kérelmet mindennek ellenére elfogadták - mutatott rá Bugár Béla. Hozzátette: a szavazást megelőző vita "kemény hangvételű volt", 46-an adták le a szavazatukat a voksoláson, közülük a többség a tagfelvétel mellett szavazott, 8-an tartózkodtak, 3-an ellene szavaztak. Bugár Béla az MTI azon kérdésére, hogy a vita során milyen érvek hangzottak el a vegyes párt csatlakozását ellenzők részéről, azt válaszolta: "Normális érvek nem hangzottak el, mert normális érvek ezzel szemben nincsenek".

A Most-Híd már a negyedik szlovákiai párt, amely az Európai Néppárt tagja. Rajtuk kívül az EPP családjába tartozik még a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X