Reding Cameronnak: a szabad mozgás nem alku tárgya


-A A+

A személyek szabad mozgásának elve mindaddig nem alku tárgya, míg egy ország tagja a közös piacnak és az Európai Uniónak - reagált szerdán Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi kérdésekért felelős alelnöke David Cameron brit kormányfőnek a Financial Times hasábjain megjelent írására.

Az egységes piacon négy alapvető szabadság létezik: a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása. Vagy mind kell, vagy egyik sem - hangoztatta Reding.

Mint írtuk, szerdán a BBC megkérdezte Andor Lászlót, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos is a brit kormányfő publicisztikájáról. A magyar eurokrata kifejtette: az unió nem bevándorlásról, hanem a munkavállalók szabad mozgásáról beszél, amely minden tagországra érvényes, az új uniós tagokra pedig csak átmeneti időszakok után. Ennek szabályozását az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát. „Ha elkezdjük lebontani az egységes piac egyes szabályait, akkor mások más ötletekkel állhatnak elő, és akkor csúszós lejtőn találjuk magunkat” - fogalmazott Andor László.








EZT OLVASTA MÁR?

X