Németországban betiltanák a szélsőjobbot


-A A+

Németországban újra kísérletet tesznek a szélsőjobboldali NPD betiltására. A német szövetségi felsőház az alkotmánybírósághoz fordul, hogy a pártot nyilvánítsák illegálissá –írja a Guardian alapján az Index.

Tíz évvel ezelőtt egy hasonló akció kudarcba fulladt, akkor eléggé aláásta a kezdeményezést, amikor kiderült, hogy az NPD 200 fontosabb pozícióban lévő vezetője közül 30 az állami titkosszolgálat fizetett ügynöke.

Most állítólag több esély van a betiltásra, a bizonyítékok között csak a párt nyilvános közleményeire és két tudományos elemzésre hivatkoznak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kezdeményezők nem annyira az NPD idegenellenes és antiszemita szövegeire fókuszálnak, inkább a párt alkotmányellenes törekvései állnak a beadvány középpontjában. Az NPD egyik deklarált célja egy „fizikálisan és spirituálisan homogén közösség” létrehozása.

A betiltási javaslat részben a Nemzetiszocialista Underground botrányára adott válasz. A terroristacsoportot kilenc bevándorló és egy rendőr meggyilkolásával vádolják, a csoportot novemberben fedezte fel a német rendőrség, amikor egyik tagjuk feladta magát. A nyomozás szerint a hálózatnak szoros kapcsolatai vannak az NPD jénai tisztségviselőivel. Az ügyben megszólalt Angela Merkel is, aki szerint ez „olyan rendszerről rántotta le a leplet, amit eddig elképzelni sem tudtunk”. A belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich szerint a gyilkosságok „új típusú szélsőjobbos terrorizmus” megjelenését jelzik.

AZ NPD 1,3 százaléknyi szavazatot kapott a szeptemberi választásokon, két kelet-német szövetségi államban, Szászországban és Mecklenburg–Elő-Pomerániában a párt bent van a tartományi parlamentben.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X