Húszezer pornónéző adatait adta ki német bíróság


-A A+

Speciális felszólítólevelet kapott 20 ezer pornónéző, akiknek az IP-címét a Redtube pornóoldalról azonosították, miután a német bíróság kiadta személyes adataikat egy szerzői jogok megsértésével kapcsolatos ügyben. A pornóoldal látogatóitól egyenként 250 eurót követelnek – idézte a német lapokat az Index.

A leveleket az Urmann + Collegen ügyvédi iroda küldte ki, ügyfelei nevében, akik szerint a szerzői jogvédelem alatt álló pornóvideóikat engedély nélkül töltötték fel az oldalra. Az ügyvédi iroda azt kérte a bíróságtól, hogy a Deutsche Telekom adja ki annak a több tízezer személynek a nevét, akik megnézték a videókat, mivel nemcsak a feltöltő, hanem ők is jogot sértenek.

Az ügyben Christian Solmecke ügyvéd 600 érintettet képvisel, akiket figyelmeztetett, hogy ne fizessék be a bírságot. Több ügyvéd szerint a bíróság hibát követett el: azért fogadták el az ügyvédi iroda kérését, mert azt hitték, hogy a netezők le is töltötték a videókat, pedig csak streamingről volt szó (ilyenkor a videók csak ideiglenesen tárolódnak el a számítógépeken), ami Németországban nem jogsértő.

Az eset veszélyes precedens: ha a döntést helyben hagyják, előfordulhat, hogy valakit megbírságolnak, mert megnézi Robbie Williams egyik videóját a Youtube-on, amit engedély nélkül töltöttek fel az oldalra.

Christian Hopper bírósági szóvivő elmondta, hogy a bíróság tisztában van a döntéssel kapcsolatos kritikákkal, és nagyon komolyan veszik az ügyet: mindenki fellebbezésével foglalkoznak, aki úgy érzi, hogy adatait tévedésből adták ki. Az eset után több érintett emailben kapott felszólítást további bírság fizetésére más, pornóvideók szerzői jogával bíró cégektől.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X