Észak-Korea hétfőn kitörölte a hírarchívumát


-A A+

Észak-Korea törölte állami hírarchívumának 99 százalékát, írja az Index, a Telegraphra hivatkozva. Hétfőn nagyjából 35 ezer cikk tűnt el a koreai állami hírügynökség archívumából, és hasonló sorsra jutott az országot vezető munkáspárt lapjának 20 ezer cikke is.

A hírügynökség archívumában októberi a legrégebbi cikk, korábbról csak alig néhányat hagytak meg, amelyek Kim Dzsonun tetteiről szólnak. Az ország nagy eseményeiről szóló híradásokat is megsemmisítették, így például nem maradt meg egyetlen anyag sem a 2011-ben elhunyt korábbi vezetőről, Kim Dzsongilről sem.

A hírügynökség angol, spanyol kínai és japán anyagait is törölték, sőt a KCNA a Google találati listáiról is törölte magát. Szakértők szerint egyértelmű, hogy a törlést az ország vezetése rendelte el, a hírügynökség nem maga döntött így. Persze az észak-koreai rezsim keze nem ér el az ország határain túlra, tehát a külföldi szervereken fenntartott másolatok most is megvannak. Feltételezhető, hogy az archívum megsemmisítésének ugyanaz a célja, mint Csang Szongthek, a befolyásos nagybácsi kivégzésének: újra akarják írni Észak-Korea történelmét, és megszilárdítani Kim Dzsongunt a hatalomban. De az is lehet, hogy egyszerűen csak túlságosan nehéz lett volna eltüntetni a Csang Szongthekről szóló híreket. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a törlés végleges-e, vagy csak átmeneti.

Csangot, Kim Dzsongun nagybátyját, államellenes bűncselekményekkel, korrupcióval és „romlott” viselkedéssel vádolták. Utóbbi alatt azt értették, hogy Csangot állítólag gyakran látták nőkkel szórakozni és drogozni is.  








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X