A britek háromnegyede korlátozná a bevándorlást


-A A+

A briteknek több mint a háromnegyede pártolja a bevándorlás korlátozását, és több mint a felük drasztikus mértékű csökkentést szeretne a kedden nyilvánosságra hozott legújabb országos felmérés adatai szerint. Az átfogó közvélemény-kutatás a BBC televízió kedd este műsorra tűzött, a bevándorlás hátterét boncolgató programjának központi témája. A BBC által kedd hajnalban előzetesen ismertetett részletek szerint a megkérdezettek 77 százaléka mondta azt, hogy a bevándorlók számának csökkenését kívánja. Ez az arány beállította a 30 éve minden év elején elvégzett hasonló vizsgálatok 2008-ban elért eddigi rekordját.

A felmérésbe bevont brit választók 56 százaléka ráadásul a bevándorlás "nagyon nagy mértékű" visszaszorítását szeretné. Az e válaszlehetőséget bejelölők aránya most volt a legmagasabb e közvélemény-kutatás három évtizedes történetében.

Arra a kérdésre, hogy a bevándorlás jó vagy rossz hatást gyakorol-e a brit gazdaságra, 47 százalék vélekedett úgy, hogy a hatás negatív, 31 százalék szerint ugyanakkor a brit gazdaságnak előnye származik a külföldi munkaerő beáramlásából. A hatást kedvezőnek gondolók fele is azonban e véleménye ellenére a bevándorlás korlátozását szeretné.

A keddi BBC-műsor megszólaltatja az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusát, Jack Straw volt belügy- és külügyminisztert, aki kijelentette: a Labour vezette előző brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő "mélységesen" sajnálja, mert "az ilyen mértékű" tévedések aláássák a kormányba vetett bizalmat.

Straw nem először ad hangot e véleményének. A politikus néhány hete egy lapinterjúban "látványos hibának" minősítette, hogy a Munkáspárt vezette korabeli brit kormány az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedte Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit a 2004-es bővítés után.

A brit kormány annak idején évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, ám a 2004-es bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából.

Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített korlátozások január 1-jei lejártával - egyre élesebb bel- és főleg külpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció az elmúlt hetekben sorra jelentette be a szigorítási terveket, amelyek közül több az újév első napján életbe is lépett. A uniós országokból érkezők például nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában mostantól nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat, és a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást.

A korlátozások egy részét a kormánykoalícióban részes Liberális Demokraták is éles bírálatokkal illették. A brit kormány az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a BBC televíziónak adott hétvégi évindító nyilatkozatában kijelentette: az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű "népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult. Cameron szerint ezért szükséges az unión belüli munkaerőmozgás szabályozásának átalakítása.

A brit miniszterelnök a BBC-interjúban nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Konzervatív Párt 75 ezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai bevándorlásának éves kvótáját.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X