Illegális takarítónője miatt mondott le a brit bevándorlásügyi miniszter


-A A+

Mark Harper azután mondott le, hogy felfedezte: külföldi takarítónője hamis papírokkal, illegálisan dolgozik az országban.

Az eset kínos lehet a David Cameron vezette konzervatív kormánynak, amely elkötelezte magát a bevándorlók számának csökkentése és a szabályozás szigorítása mellett. A kormányfőhöz intézett lemondólevelében Harper biztosította a miniszterelnököt, hogy az asszony bemutatta a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat, mielőtt 2007-ben takarítónőként elszegődött hozzá.

Amikor Harper év elején újra iratai bemutatására kérte alkalmazottait, rájött, hogy a takarítónő papírjai hamisak. "Még akkor is, ha egész idő alatt törvényesen jártam el, úgy vélem, hogy bevándorlási miniszterként és a szabályozás szigorítására irányuló törvényjavaslat benyújtójaként magasabb elvárásokat kell támasztanom magammal, mint másokkal szemben" - indokolta döntését Harper.

A kormányfő sajnálattal vette tudomásul, de elfogadta Harper lemondását, amelyet tiszteletre méltó döntésnek nevezett. A 2012-ben kinevezett tárcavezető elnézést kért Cameron kormányától "az okozott kellemetlenségek" miatt. Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártával és az idei európai parlamenti, illetve a jövő tavaszi brit parlamenti választások közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása. A brit kormány máris több ponton szigorította a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X