Ezerkétszáz menekültet mentettek ki a vízből Szicília partjainál


-A A+

Ezerkétszáz férfit, nőt és gyermeket vettek fedélzetre kevesebb mint tizenkét óra leforgása alatt az olasz haditengerészet és a parti őrség hajói az Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon - jelentették kedd este az olasz hatóságok. A szicíliai szorosban 13, illegális bevándorlókkal zsúfolt hajónak sikerült segíteni. Azokat, akiket az olasz hadihajóknak és a parti őrség motoros hajóinak sikerült elérniük, a legközelebbi szicíliai és más délolasz kikötőkbe szállítják.

A helyszíni jelentések szerint további bevándorlóhajók vesztegelnek a tengeren, számukat a hatóságok nem tudták meghatározni, és azt sem, hány ember lehet még rajtuk.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében újraindult az illegális bevándorlók áradata a rendkívül jó időnek köszönhetően. Hétfő este és kedd reggel között további hatszáz embert mentettek ki ugyanezen a tengerszakaszon.

A szicíliai szorost október óta felügyelik az olasz fegyveres erők hadihajói a Mare Nostrum (Mi tengerünk) elnevezésű katonai humanitárius akció keretében. Luigi Binelli Mantelli olasz vezérkari főnök éppen kedden hozta nyilvánosságra, hogy olasz fegyveres erők októbertől - a mostani illegális bevándorlókat nem számolva - összesen 12 228 illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget, és közöttük 46 emberkereskedőt tartóztattak le.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X