Csíkszeredában zavartalan a levélben szavazás folyamata


-A A+

Zavartalanul zajlik Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán a külhoni magyar állampolgárok szavazatainak leadása. Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondása szerint, nem ütközött mostanig akadályba a szavazási levélcsomagok kiadása azon igénylők számára, akik a regisztráció során a külképviseletre kérték a levélboríték kézbesítését. A levélcsomag átvétele kizárólag személyesen történhet, sem családtagok, sem rokonok, sem ismerősök nem vehetik át a szavazólapot, ezért szükséges a személyazonossági igazolvány vagy útlevél felmutatása. 

„A konzulátus munkatársai ellenőrzik a választópolgárok személyazonosságát, majd átnyújtják számukra a szavazólapot és az azonosító lapot tartalmazó levélcsomagot, amit a választóknak ki kell tölteniük. Nincs semmi probléma, ha esetleg hiba csúszik az azonosítólap kitöltésébe, hiszen rendelkezésükre tudunk bocsátani újabb példányt, azonban minden választópolgár csak egyetlen szavazólapot kap, ezért annak kitöltésekor figyelmesen kell eljárni" - részletezte a főkonzul a szavazás gyakorlati oldalát.

Pótolható a boríték és az azonosító lap

A szavazási levélcsomag két borítékot tartalmaz: az üres borítékba csak a kitöltött szavazólap kerül, a másik borítékba - amely már előre el van látva a Nemzeti Választási Iroda postacímével - kerül bele a kis boríték és a kitöltött, aláírt azonosítólap. "Előfordult már, hogy valaki véletlenül felcserélte a borítékokat, vagy egy helyre tette a szavazólapot és az azonosító lapot is. Nem kell aggódni, tudunk mindkét borítékból újat biztosítani, amennyiben szükség van rá ahhoz, hogy a szavazat külön, lezárt borítékba kerüljön, ami mellé majd behelyezhetik az azonosító nyilatkozatot" - közölte a konzulátus vezetője.

Tájékoztató és nyitvatartás

A szavazási levélcsomag átadását követően a konzulátus munkatársai tájékoztatják a választópolgárokat az azonosítólap kitöltésének módszertanáról, de a szavazási levélcsomagban is talál a választópolgár útmutatót erre vonatkozóan. „A kollégák készséggel állnak rendelkezésre, szívesen segítenek, ezért is működünk április 6-ig, munkanapokon hosszított nyitvatartással. Tehát hétfőtől csütörtökig (március 31-április 3) reggel 6 és este 9 óra között lehet átvenni és leadni a lezárt borítékokat, pénteken, április 4-én pedig reggel 6-tól éjfélig tart nyitva a konzulátus" - tájékoztatott a főkonzul.

Nem kell személyesen leadni a zárt borítékot

"Bár kötelező a személyes megjelenés az átvétel esetében, amennyiben a konzulátusra kérték a szavazólapot tartalmazó levélcsomagot, leadni már nem kötelező személyesen.  A választópolgár saját felelősségére megbízhat bárkit, hogy szavazatát eljuttassa a főkonzulátusra. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a postai kézbesítés akár egy hetet, tíz napot is igénybe vehet, és a postán feladott szavazatoknak legkésőbb április 5-én éjfélig meg kell érkezniük Budapestre. A határidő lejártával a szavazatok érvénytelenné válnak, ezért célszerű a lezárt borítékot behozni Csíkszerdába, a Gál Sándor utca 9. szám alatti épületünkbe, a Lázár-házba" - hívta fel a figyelmet a főkonzul. Azt is kiemelte, hogy április 6-án, a szavazás napján már nem áll módjában a választópolgárnak átvenni a levélcsomagot, de a kitöltött borítékot vasárnap, reggel 6 és este 7 óra között aznap is leadhatja.








EZT OLVASTA MÁR?

X