Összehívták az izraeli biztonsági-politikai kabinet rendkívüli ülését


-A A+

Összehívták a politikai-biztonsági kabinet rendkívüli ülését Izraelben csütörtök délelőttre a palesztinok kiegyezése miatt - közölte a közszolgálati rádió. A kabinet ülésén várhatóan a palesztinok elleni szankciókról, a Palesztin Hatósággal meglévő kapcsolatok felfüggesztéséről, a vámjövedelmek átutalásának esetleges leállításáról, valamint egy olyan javaslatról döntenek, amely azt indítványozza az Egyesült Államoknak, hogy függessze fel a palesztinoknak szánt pénzek átutalását.

A rádiónak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy Jeruzsálem mindent felrúgva drasztikus lépésekre szánná el magát, és bejelentené a palesztinokkal folytatott tárgyalások végleges megszüntetését a jelenlegi szakaszban, amikor még nem világos a palesztinok belső egyezményének megvalósítása.

A kormányhoz közeli Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság csütörtöki cikkének címe szerint a tanácskozás "iránya" a kapcsolatok megszakítása a palesztinokkal.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este telefonbeszélgetést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszterrel, és ennek során úgy vélekedett, hogy a palesztinok "jól ismert mintájáról" van szó. "Megszöknek, amikor döntést kellene hozniuk" - mondta.

Az Egyesült Államok támogatta Izrael döntését Cipi Livni igazságügyi miniszter és Száeb Erakat, a palesztin tárgyalódelegáció vezetője szerdára tervezett találkozójának lemondásáról. „Csalódottak vagyunk, és aggódunk a palesztin bejelentés miatt” - mondta Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. „Ez komolyan bonyolíthatja az Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások meghosszabbítására tett erőfeszítéseinket” - tette hozzá.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X