Sok a a halott és a sebesült Kelet-Ukrajnában


-A A+

Az ukrán hadsereg által a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál indított hadműveletben két ukrán katona veszítette életét és hét megsebesült, míg a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak – közölte a honlapján közzétett pénteki nyilatkozatában Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő.

Turcsinov azt állította, hogy a lázadók „jelentős veszteségeket szenvedtek: sok a halott és a sebesült”. Közlése szerint az ukrán különleges egységeknek sikerült elfoglalni az összes megerősített ellenállási pontot és úttorlaszt a Szlovjanszk városa körül, amelyet teljesen körülzártak, és a támadás folytatódik.

Ugyanakkor az ügyvivő elnök elismerte: a hadművelet „lassabban halad, mint szeretnénk”. Véleménye szerint ennek oka az, hogy a katonai akció sűrűn lakott körzetekben zajlik. Ezenkívül a háztömbökből az ukrán katonákra lőnek – tette hozzá.

„Követeljük, hogy a terroristák, szabotőrök és mindazok, akik fegyvert emeltek országunk ellen, tegyék le a fegyvert, adják meg magukat, engedjék szabadon a túszokat, és ürítsék ki a megszállt épületeket” – mondta az ügyvivő államfő. „Biztonsági erőink más államok zsoldosaival, terroristákkal és bűnözőkkel harcolnak, akik túszokat ejtenek, gyilkolnak és embereket kínoznak, fegyverrel a kezükben Ukrajna területi egységét és stabilitását fenyegetik” – mondta Turcsinov.

Meghalt egy ember Odesszában. Összecsapás volt pénteken Odesszában az ukrán egység támogatói és oroszpártiak között; egy ember életét vesztette – közölte az ukrán belügyminisztérium. A mintegy másfél ezer, Kijev oldalán tüntető felvonulót – nagyrészt az Odessza futballcsapat híveit – botokkal, kövekkel, petárdákkal támadták meg a sisakot viselő oroszpártiak. A rendőrség közbeavatkozott és szétválasztotta őket, de addigra egy embert már olyan súlyosan megsebesített egy lövés a mellkasán, hogy meghalt, mielőtt a mentők megérkeztek volna. Az összecsapásban tucatnyian sebesültek meg. Az egymilliós kikötővárosban eddig viszonylagos nyugalom honolt.

Folytatódik a támadás

„Fő célunk az, hogy megvédjük az embereket és megakadályozzuk, hogy a lakosság körében áldozatok legyenek.” Turcsinov leszögezte, hogy a „terroristák elleni támadás” folytatódik.

Az ügyvivő államfő megismételte, hogy aki leteszi a fegyvert és nem követett el súlyos bűncselekményt, annak nincs mitől tartania. A gyilkosokat és azokat, akik embereket kínoztak, azonban meg fogják büntetni. Turcsinov emellett felszólította Oroszországot, hogy szüntesse be a fenyegetőzést és megfélemlítést és állítsa le a provokációit.

Oroszország összehívná az ENSZ BT-t

Oroszország pénteken kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását a kijevi kormány Ukrajna délkeleti részén indított „megtorló hadművelete” miatt – közölte az orosz ENSZ-képviselet sajtószolgálata. Az orosz ENSZ-képviselet sajtószolgálatán az orosz hírügynökségeknek elmondták, hogy a nyílt ülésre röviddel az ENSZ BT májusi munkaprogramjával foglalkozó zárt ülés után kerül sor. Utóbbit közép-európai idő szerint pénteken 20 órára tűzték ki.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken felszólította az ukrán hatóságokat, hogy - mint fogalmazott - szüntessék be saját országuk állampolgárainak legyilkolását. „Az ukrán fővárosban hatalmat gyakorlóknak észhez kell térniük és abba kell hagyniuk saját állampolgáraik megölését, különben az ország sorsa nagyon szomorú fordulatot vehet” – írta a kormányfő Facebook-oldalán. Medvegyev szerint az erő alkalmazása Délkelet-Ukrajnában „a de facto kijevi vezetők vétkes tehetetlenségének jele”.

„Ahelyett, hogy normális párbeszédet kezdenének a genfi megállapodások szellemében és tárgyalóasztalhoz ültetnék a szemben álló feleket, megvitatnák a lehetséges kompromisszumokat és megoldásokat, megtorló hadműveletet indítottak, deszantosokat és helikoptereket vetnek be, folyik a vér” – írta, hozzátéve, hogy mindezért a felelősség azokat terheli, akik a bűnös döntéseket hozták Kijevben.

Berlin és Washington egymás mellett

Az Egyesült Államok és Németország az ukrajnai válság diplomáciai megoldására törekszik, és egységes abban, hogy Oroszországnak növekvő árat kell fizetnie az ukrajnai fellépéséért – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök, miután a washingtoni Fehér Házban megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

Obama a két vezető közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Moszkvának latba kell vetnie befolyását a kelet-ukrajnai oroszpárti fegyveres csoportok tevékenységének a beszüntetése érdekében, ez utóbbiaknak pedig haladéktalanul szabadon kell bocsátaniuk az EBESZ megfigyelőit.

Merkel nem akar újabb szankciókat

Merkel kijelentette: elkerülhetetlenek lesznek az Oroszországgal szembeni újabb szankciók, ha az ukrajnai helyzet nem stabilizálódik. A német kancellár szerint Moszkva nem tett lépéseket a válság megoldását célzó genfi megállapodás végrehajtása érdekében. Merkel hangsúlyozta, hogy a szankciók „nagyon szükséges második komponenst” képeznek az Ukrajnával kapcsolatos diplomáciában.

Leszögezte, hogy Németország nem akar újabb gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszországgal szemben, de azt mégis meg fogja tenni, ha tovább romlik a helyzet Ukrajnában.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X