Frappáns videó arról, hogy mi mozgatja az európai szélsőjobbot


-A A+

Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front elnökével és Nigel Farage-dzsal, a brit Függetlenség Párt vezetőjével veszi egy kalap alá Vona Gábor Jobbik-elnököt az az oktató jellegű animációs film, amelyet a minap tettek közzé a YouTube-on.

https://www.youtube.com/watch?v=jfB9wCR5Y_M

A filmben arra próbálnak választ adni, miért jó az európai szélsőségeknek, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma szilárd.

Bár Putyin fasisztának nevezi saját ellenzékét, európai szövetségesei éppen a szélsőséges jobboldali pártok közül kerülnek ki - hangzik el az angol nyelvű narrációban. A putyini rendszer az európai demokrácia ellentéte. Az orosz elnök azért küldött katonákat Ukrajnába, hogy destabilizálja az országot, és más országok sem érezhetik magukat biztonságban - magyarázzák.

Az európai szélsőjobbnak azonban kedveznek Putyin céljai: akárcsak neki, ezeknek a pártoknak is az EU gyengítése áll érdekében. A demokrácia nem nyűgözi le őket, az erős vezető ideája viszont a kedvükre való. Éppen ezért tesznek időről időre Putyin-párti nyilatkozatokat. A szimpátia kölcsönös, mert orosz vezetők is rendre elismerően szólnak a fenti pártokról, emellett politikai és gyaníthatóan anyagi támogatásban is részesítik a Jobbikhoz hasonló csoportokat.

Bár ezek a pártok nemzetinek vallják magukat, inkább a Kreml érdekeit képviselik - állítják a videóban.

A májusi EP-választás tétje lesz az is, a szavazók mekkora hányadát képesek maguk mellé állítani ezek a pártok.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X