Román ellentüntetők futamították meg Nigel Farage UKIP-elnököt


-A A+

Összetűzésekbe torkollt a legnagyobb EU-ellenes brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) kedd estére meghirdetett londoni európai parlamenti kampányrendezvénye, amelyről a párt vezetője biztonsági okok miatt távol maradt.

A párt - amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból és az uniós társállamokból érkezők szabad betelepülésének megszüntetése - a dél-londoni Croydon kerületben tartott volna zenei fesztivállal egybekötött EP-választási nagygyűlést, amelyen Nigel Farage, a UKIP vezetője mondott volna beszédet.

A rendezvény kezdete előtt azonban összetűztek a párt támogatói és a UKIP politikája ellen tiltakozó tüntetők. A UKIP ellen demonstrálók között a BBC beszámolója szerint számos román állampolgár is volt.

Farage a minap rendkívüli feltűnést keltő - több kormánypárti és ellenzéki politikus által rasszista megnyilvánulásként megbélyegzett - nyilatkozatában kijelentette: "teljes joggal aggódhatna bárki" Nagy-Britanniában, ha a szomszédságába "hirtelen románok egy csoportja költözne". A UKIP vezetője, aki az egyik londoni kereskedelmi rádió interjúműsorában szerepelt a hétvégén, hozzátette: nagyon sok kelet-európai bevándorlót "bűnöző életmódra kényszerít" a hazájában tapasztalható nyomor.

Farage később több nyilvános fórumon igyekezett pontosítani kijelentését, mondván: elsősorban a bevándorlással járó bűnözési hullámra kívánta felhívni a figyelmet. A BBC televízió Newsnight című esti politikai magazinműsorában azonban ismét annak a véleményének adott hangot, hogy a bevándorláshoz kapcsolható legnagyobb bűnözési probléma "Romániából ered".

A UKIP kedd esti croydoni kampánygyűlésén több román ellentüntető a pártot rasszizmussal vádoló transzparenseket tartott a magasba, és szópárbaj, majd helyenként lökdösődés alakult ki a UKIP támogatói és a demonstrálók között. Ráadásul a zenei program is elmaradt, mivel a rendezvényre felbérelt jamaikai együttes - amint megtudta, hogy a UKIP választási gyűléséről van szó - összecsomagolt és távozott.

Mindezek után a szervezők lemondták Farage részvételét is, arra hivatkozva, hogy a helyszín az ellenséges hangulat miatt "nem biztonságos".

A legutóbbi felmérések szerint egyébként a UKIP számíthat a legtöbb szavazatra a Nagy-Britanniában csütörtökön esedékes EP-választáson: a pártnak az új közvélemény-kutatások 31 százalék körüli támogatottságot mutattak ki.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X