Humanitárius tűzszünetet sürget Obama Gázában


-A A+

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012 novemberi tűzszüneti megállapodás alapján - közölte vasárnap a Fehér Ház. Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok Egyiptom kezdeményezését, csakúgy, mint a háborús cselekmények befejezésére irányuló regionális és nemzetközi koordinációt.

Barack Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy tartósan szavatolják Izrael biztonságát, a civilek védelmét, enyhítsék a gázai humanitárius válságot és léptessenek életbe olyan fenntartható tűzszünet, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a palesztinok a Gázai övezetben normális életet éljenek és választ ad a gázai hosszú távú fejlesztési és gazdasági igényekre, miközben megerősíti a Palesztin Hatóságot. Az elnök hangsúlyozta azt az amerikai álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus minden tartós megoldásának végső soron biztosítania kell a terrorista csoportok leszerelését és Gáza demilitarizálását.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a Hamász rakétákkal és alagutakon át végrehajtott támadásait, és ismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Az elnök ugyanakkor megismételte, hogy Washington komoly és növekvő aggodalommal tölti el a palesztin civil áldozatok számának emelkedése, az izraeli életek elvesztése és a gázai humanitárius helyzet romlása.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X