Csak lézengtek a németországi törökök a szavazóhelyek körül


-A A+

Németországban vasárnap befejeződött a szavazatok leadása a török elnökválasztásra, az első beszámolók szerint a részvételi arány alacsony volt, a csaknem másfél millió szavazásra jogosult töredéke járult az urnákhoz.

A 77 milliós lakosú Törökországban csak augusztus 10-én tartják az államfőválasztást, de a külföldön élő állampolgárok korábban leadhatják szavazatukat. Németországban csütörtöktől vasárnapig tartottak nyitva a szavazóhelyiségek, amelyeket hét nagyváros sportcsarnokában, stadionjában, Berlinben például az Olimpiai Stadion díszpáholyaiban rendeztek be.

A németországi török külképviseletek az urnazárás után nem közöltek adatokat a részvételi arányról, helyszíni beszámolók alapján azonban igen kevesen vehettek részt az elnökválasztáson. A legtöbb szavazóhely körül csak lézengtek, amit szakértők a nyári szabadságolásoknak és a választási regisztrációs rendszer bonyolultságának tulajdonítottak.

A szavazati jogukkal élni kívánó németországi törököknek először regisztrálni kellett a választás lebonyolításáért felelős hatóság honlapján, majd sikeres regisztráció esetén időpontot kellett foglalni. Ez a megoldás nagy számban tántoríthatott el a választókat az idősebb nemzedékekben, amelyekre kevéssé jellemző a jártasság az internethasználatban.

Törökországban az idén rendeznek először közvetlen elnökválasztást. A diaszpóra nagyjából 2,6 millió szavazásra jogosult tagja a 2012-ben elfogadott új választási törvény révén szavazhat külföldön. Korábban csak Törökországban, vagy a határállomások vámhivatalaiban kialakított szavazóhelyeken adhatták le a voksukat. Németországban él a legtöbb határon túli török. A mintegy 3 milliós közösségben 1,6 millióan rendelkeznek török állampolgársággal, de közülük hozzávetőleg 200 ezren még nem felnőtt korúak, az elnökválasztáson így nagyjából 1,4 millióan voltak jogosultak részt venni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X