Ebolás vér jelent meg a feketepiacon


-A A+

Miközben az ebola folytatja a mészárlást Közép-Afrikában, újabb módszer fertőz a kétségbeesett betegek körében: egyre többen vásárolják meg a feketepiacon megjelenő, túlélőktől származó vért, mert azt hiszik, hogy attól meggyógyulnak. 

A járvány terjedésének üteme sokkolóan gyors, és egy új módszer még ronthat is az ebola-sújtotta térségek egészségügyi helyzetén. Van ugyanis egy módszer, a túlélőktől származó rehabilitációs szérumnak tekintett vér átömlesztése, ami ugyan még nem bizonyított, de segíthet az ebola legyőzésében. Ez logikus is lehet, hiszen a túlélők vére olyan antitesteket tartalmazhat, amelyek már leküzdötték a halálos kórt. Szóval, ígéretes is lehet a kétségbeejtően gyorsan terjedő afrikai országokban az ebola elleni harcban.

„Tanulmányok azt mutatják, hogy a túlélők véréből adott vérátömlesztéssel megelőzhető, illetve kezelhető az ebola okozta fertőzés, de a vizsgálatok eredményei még nehezen értelmezhetők” – figyelmeztette az átömlesztéses technikát alkalmazókat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). „Nem ismert, hogy a túlélők vérplazmájában elegendő antitest van-e a betegség kezelésére vagy megelőzésére. Több kutatásra van szükség” – szögezte le a WHO közleménye.

Ugyan a rehabilitációs szérumot már használják betegek – többek között a Libériában megfertőződő Rick Sacra amerikai segélymunkás – kezelésére (az amerikai Kent Brantlytől kapta a vért, aki túlélte az ebolát), de mindezt ellenőrzött csatornákon, steril körülmények között.

Hozzájuk hasonlóan egy csomó afrikai is szeretné kipróbálni az egyáltalán nem bizonyított csodamódszert, de az amerikaitól eltérően Afrikában a betegek folyamatosan illegális forrásból, a fekete piacról kapják/szerzik be az átömlesztésre szánt vért. A tiltott kereskedelemből származó vér ugyanakkor HIV és más vér útján fertőző, súlyos betegségek hordozója lehet.
Az is aggodalomra ad okot, hogy a vírus egy még veszélyesebb formában mutálódhat. Szakemberek szerint az egész világon katasztrofális veszélyt jelentene az emberek számára, ha a jelenleg csak testnedvekkel terjedő ebola mutációja a levegőben is lehetővé tenné a vírus terjedését.








EZT OLVASTA MÁR?

X