Athén remegve és forrongva várta Merkelt


-A A+

Helyi idő szerint 13:30-kor érkezett meg Angela Merkel Athénba, ahol Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök fogadta a repülőtéren. A német kancellár látogatása komoly biztonsági kockázatokat hordoz: az öt éve elhúzódó recesszió által sújtott országban sokan Merkelt tartják felelősnek az őket ért megszorításokért. merkel

A fővárosban már hétfn este demonstráltak a látogatás ellen, a tüntetők transzparensein többek között a nem túlságosan vendégmarasztaló „Ki az országunkból, te cafat!” felirat szerepelt.

A görög kormány tíz éve nem látott óvintézkedéseket tett a látogatás biztonságos lefolyása érdekében: 7000 rendőrt helyeztek készültségbe, köztük kommandósokat és mesterlövészeket, valamint a belváros legnagyobb részén s a kancellárasszony útvonalának 100 méteres körzetében betiltották a demonstrációkat.

Ennek ellenére, a város egyéb helyszínein tüntetésekre lehet számítani, a BBC szerint a parlament előtti Szintagma téren már délelőtt több százan gyülekeztek. A tanárok, orvosok és más közalkalmazottak munkabeszüntetéssel protestálnak. Rontja a kilátásokat, hogy a legnagyobb baloldali ellenzéki párt, a Sziriza erőteljes mozgósításba kezdett. A párt szóvivője, Yiannis Bournos szerint „az emberek frusztráltak és dühösek, mert tisztán látják, hogy Merkel látogatása nem más, mint egy színi előadás egy széteső koalíció politikai támogatásáért”.

A látogatással kapcsolatban rendkívül eltérőek a várakozások. A görög kormány számára legkedvezőbb forgatókönyv a „dupla igen” lenne: ez egyrészt a megtakarítások terén eddig elért eredményeik nyílt elismerését jelentené, másrészt a következő, 31,5 milliárdos segélyrészlet feltételéül szabott megszorítások október 18-i határidejének kiterjesztését.

Előbbi szinte biztosra vehető, hiszen ahogyan azt Guido Westerwelle német külügyminiszter is megfogalmazta, a kancellár a látogatással „gesztust gyakorol”, amellyel „a nagy nyomás alatt álló görög kormány erőfeszítéseit ismeri el”.

Utóbbi várakozásokkal kapcsolatban viszont némileg lehűtötte a kedélyeket a német külügyminiszter kijelentése, miszerint a segély következő részletének folyósítása nem a német kormány, hanem az IMF-ből, az Európai Bizottságból s az Európai Központi Bankból álló trojka döntésének függvénye, amelynek vonatkozó vizsgálata még nem zárult le.

Angela Merkel várhatóan hat órát tölt Athénban, Antonisz Szamarasz miniszterelnök mellett Karolosz Papouliasz köztársasági elnökkel is találkozik. A Reuters értesülései szerint délután a felek közös sajtótájékoztatót tartanak, Merkel itt vélhetőleg megerősíti majd elkötelezettségét Görögország az eurozónában való benntartása mellett.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X