Kelemen Hunor az Európai Néppárt elnökével találkozott


-A A+

A novemberi államelnök-választásról, az RMDSZ autonómia-statútumáról, valamint a Szövetség politikai és közösségi célkitűzéseiről tájékoztatta szerdán Kelemen Hunor Brüsszelben Joseph Dault, az Európai Néppárt elnökét.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 1996 óta minden egyes alkalommal állít jelöltet. Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi szolidaritást felmutassuk. Ezek az alkalmak nagyon jó lehetőségek a párbeszédre. Jó alkalom arra, hogy elmondjuk, mit gondolunk Romániáról, az ország helyéről Európában, a régióban, ugyanakkor kihangsúlyozzuk azt is, hogy az erdélyi magyarság milyen szerepet tölthet be az ország sorsában. A mostani elnökjelölésemnek is elsősorban ezt a célja. A mi törekvéseink mindig demokratikus keretek közé beilleszthetőek voltak, ezentúl is így lesz. Akkor is, amikor a nyelvi jogokról beszélünk, akkor is, amikor a jogállamról vagy az autonómiáról beszélünk” – tájékoztatta az RMDSZ elnöke Joseph Dault a közelgő államelnök-választásról.

Az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről Kelemen Hunor elmondta, az egy héttel ezelőtt bemutatott dokumentum a magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez kíván hozzájárulni, akárcsak az a kulturális autonómiatervezet, amelyet 2006-ban dolgoztak ki.
„Mi mindig elmondjuk, hogy ezeket a román többséggel együtt Románia területén belül kívánjuk elérni. Ebben a mostani nemzetközi kontextusban fontos ezt hangsúlyozni, és mi ezt minden alkalommal megtesszük. A jogállamiságnak az alapintézményeit, értékeit rendkívül fontosnak tartjuk, hiszen Románia az Európai Unió és a NATO tagja, az Amerikai Egyesült Államok szövetségese, így ezeket az intézményeket meg kell erősítenünk. A kormányzást a Szociáldemokrata Párttal azért vállaltuk, hogy az erdélyi magyar emberek érdekeit hatékonyabban képviseljük” – ismertette az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor hozzátette, az első forduló előtt az RMDSZ nem dönti el, hogy kit támogat a második körben, és úgy vélekedett, hogy a választási kampányban a Szövetség egyensúlyfaktor lesz. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X