Éjfélkor lejár a hongkongi diákok ultimátuma


-A A+

Hongkongban a tüntetők továbbra is a város első emberének a lemondását követelik, miközben egyre sűrűbben fenyegetnek a kormányzati hivatalok elfoglalásával - jelentette a helyi média csütörtökön.

Hongkongi helyszíni jelentések szerint a kormányzati épületek megerősített rendőri védelmet kaptak és bonyolult fém kordonnal próbálják a tüntetőket távol tartani tőlük. A városban szétszórva 3-4 központi helyszínen vannak jelen különböző nagyságú tüntetőcsoportok, amelyek létszáma a több tucattól a több ezerig terjed. A tüntetés szervezői felszólalásaikban eltökéltségüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy ha a kormányzó nem mond le, megkezdik a hivatalok elfoglalását. Az ultimátum csütörtök éjfélkor jár le.

Sajtóhírek szerint leállították új turistacsoportok szervezését a szárazföldi Kína területéről a városba, az Anonymous hackercsoport pedig háborút hirdetett a kormányzati weboldalak ellen.

Mindeközben a kínai központi pártlap címlapján tudatta, hogy a központi kormány teljes bizalmát élvezi a hongkongi kormányzó, Leung Csun-jing, akit csakúgy mint a különleges közigazgatási övezetet kormányzatát, valamint rendőrségét, Peking a támogatásáról biztosította. Úgy fogalmaztak, ez nem csak nemzetbiztonsági kérdés, hanem "Hongkong érdeke".

Peking eddig a hongkongi eseményekkel kapcsolatos kommunikációját tekintve a háttérben maradt, a külügyi szóvivő kérdésre legfeljebb annyit válaszolt, hogy az ötödik napja tartó, területfoglalással párosuló demonstrációt törvénytelennek és károsnak tartják. Miután azonban Vang Ji kínai külügyminiszter Washingtonban a kínai vezetésből elsőként nyilatkozott a kérdésben, egyre több cikk, kommentár jelenik meg a témában.

Vang, oldalán John Kerry amerikai külügyminiszterrel leszögezte, hogy Hongkong ügye kínai belügy, s minden országnak tiszteletben kell tartania Kína szuverenitását. Ez - mint mondta - nemzetközi kapcsolatok alapelve. Úgy fogalmazott, hogy "egyetlen ország, egyetlen társadalom, senki sem tűri el az effajta közrendet veszélyeztető törvénytelen cselekményeket". Hozzátette, Hongkong kormányzata képes a jelenlegi helyzetet a törvényeknek megfelelően kezelni.

A Hszinhua hírügynökség csütörtöki jegyzetében azt hangoztatja, hogy a "néhány ember által kezdeményezett" Foglald el a központot! mozgalom nem képes elősegíteni a demokratikus és alkotmányos fejlődést, helyette csak lerombolják azt. Úgy fogalmazott, a mozgalom nem a kommunikáció csatornája, hanem a konfrontációé. De - teszi hozzá - nem fogja a központi kormányt meghátrálásra kényszeríteni.

A hongkongi tüntetők - többségükben diákok - azért vonultak az utcákra, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált - még korábban rögzített - menetrendjét. Ennek szellemében a soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben valamennyi szavazásra jogosult polgár szavazhatna, de a jelöltek személyét egy 1200 fős bizottság határozná meg, amelynek bonyolult összetétele a különböző gazdasági ágazatokat, szakmákat, érdekcsoportokat hivatott tükrözni az elképzelés szerint.








EZT OLVASTA MÁR?

X