Külpolitikáról és gazdaságról vitáztak az alelnökjelöltek


-A A+

A külpolitika és a gazdaság kérdései uralták a csütörtök esti amerikai elnökjelölti vitát, amelyet a Kentucky állambeli Danville-ben rendeztek meg. A tisztséget jelenleg betöltő, demokrata párti Joe Biden a republikánus Paul Ryannel szemben igyekezett visszaszerezni azt a támogatottságot, amelyet Barack Obama elnök elveszített a múlt heti elnökjelölti vita hatására.o-BIDEN-RYAN-570

Az Obamával ellentétben mosolygós és magabiztos Biden felemlegette egyebek között, hogy Mitt Romney republikánus elnökjelölt támogatásfüggőnek nevezte az amerikaiak 47 százalékát, és nem tett volna semmit az amerikai autóipar megmentéséért. Az alelnök kijelentette, hogy "frusztrálja" a Romney-Ryan párosnak az amerikai középosztályhoz való hozzáállása, és hangoztatta, hogy ő Obamával együtt mindenki számára meg akarja teremteni az esélyegyenlőséget.

A CNN szerint Biden, a CBS szerint Ryan győzött az alelnökjelölti vitában. Ellentmondásos közvélemény-kutatási adatok születtek a csütörtök esti amerikai alelnökjelölti vitával kapcsolatban: a CNN hírtelevízió gyorsfelmérése Joe Biden jelenlegi alelnököt hozta ki győztesnek, a CBS-csatornáé pedig republikánus kihívóját, Paul Ryant. A CNN felmérése szerint Biden 48:44 arányban volt jobb Ryannél, aki a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke. A felmérés statisztikai hibahatára 4 százalékpont. A CBS szerint viszont Ryan győzött, méghozzá 56:36 százalékos arányban. Az első elemzői értékelések kiegyenlítettnek és élénknek tartották a vitát. Így vélekedett egyebek között a The Washington Post is, amely szerint a múlt heti elnökjelölti összecsapással ellentétben a csütörtök esti szópárbajnak nem volt egyértelmű győztese. Emiatt a Biden-Ryan párharc talán nem lesz érdemi hatással a közvélemény-kutatási összeredményekre, ami tovább fokozza a jövő keddre kitűzött második Obama-Romney tévévita jelentőségét. "Erőszakosnak" nevezte a két jelölt vitáját a The New York Times, amely szerint Biden - Barack Obamával ellentétben - élesen bírált, Ryan pedig - Mitt Romneyval ellentétben, aki lágyan adott elő - szellemesen érvelt a konzervatív politika mellett. A lap a másfél órás vitát gyors tempójúnak nevezte, és olyannak, amely rávilágított a választási küzdelemben egymásnak feszülő két oldal különbségeire. "Noha Obama és Romney nem volt a színpadon, ők álltak az eszmecsere középpontjában" - írta a lap, és méltatta Ryant, amiért nyomás alatt is jártasnak látszott olyan területeken is, mint a külpolitika, és lépést tudott tartani a nála 27 évvel idősebb Bidennel. Az alelnök viszont, mintegy ellensúlyozva Obama múlt heti "túlzott udvariasságát", nem habozott elnyomni és rendszeresen félbeszakítani kihívóját, sőt kötözködött vele. A The Wall Street Journal "konfrontatívnak" nevezte a vitát, amelyben a lap szerint a felek gyakran félbeszakították egymást, de volt benne bőven a tiszteletlen oldalvágásokból és a gazdasági, külpolitikai, társadalmi kérdésekben megfogalmazott éles bírálatokból is.

A mindvégig higgadtan és felkészülten érvelő Paul Ryan alapállása az volt: Amerika nem engedheti meg magának, hogy kölcsönpénzből tovább költekezzen, és határozott vezetői stílust, gyors gazdasági felemelkedést ígért a következő négy évre. Hangsúlyozta, hogy miközben a munkahelyek száma csak lassan nő, külföldön egyre több gondja van az Egyesült Államoknak.

Ryan: jobban kellett volna védeni a bengázi konzulátust

A bengázi incidens ügyében Ryan bírálta a kormányt, amiért csak két hét elteltével ismerte el, hogy terrortámadás történt, és hangoztatta, hogy a konzulátust jobban kellett volna védeni. Biden azt állította, hogy a hivatalos álláspont mindig megfelelt a hírszerzés aktuális információinak, és hogy éppen a Ryan vezette képviselőházi költségvetési bizottság szavazta meg a külföldi külképviseletek védelmére fordítható összegeket. (A líbiai támadásban négy amerikai meghalt, köztük Christopher Stevens nagykövet is.)

Iránnal kapcsolatban mindkét alelnökjelölt kijelentette, hogy Washington megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását. Ryan szerint ugyanakkor az Obama-kormány szankciói nem elég szigorúak, és ezért az Iszlám Köztársaság négy évvel közelebb került a katonai nukleáris képesség eléréséhez. Biden viszont arról beszélt, hogy aligha lehetett volna szigorúbb büntetőintézkedéseket hozni, és amerikai, valamint izraeli hírszerzési adatokra hivatkozva az állította: Iránnak nemcsak nukleáris fegyvere nincs, de ahhoz sincs elegendő hasadóanyaga, hogy egy atom-robbanótöltetet összeállítson.

Afganisztánnal kapcsolatban mindkét vitapartner megfelelőnek tartotta a csapatkivonás 2014-es határidejét, de míg Ryan az eddig elért katonai eredményeket féltette a "túlozottan gyors ütemű" kivonulástól, addig azt Biden hangsúlyozta, hogy a távozó amerikaiak helyébe felkészített afgán csapatok lépnek.

Biden: mondjátok meg, ha háborút akartok Szíriában

A szíriai konfliktus kérdésében Ryan azzal vádolta meg a kormányzatot, hogy az ENSZ-re hagyta az ezzel kapcsolatos politikáját, és így lehetővé tette az orosz vétót. Biden azzal érvelt, hogy Washington az ügyben mindent megtett, amit tehetett, és felszólította a Romney-Ryan párost, hogy ha háborút akar, akkor azt nyíltan jelentse be. "Senki nem akarja, hogy amerikai csapatokat küldjenek Szíriába" - válaszolta erre Ryan.121011 joe biden ryan ap 605

A gazdaságról folytatott vitában Biden kifogásolta, hogy Romney és a republikánusok úgy viselkednek, mintha a gazdasági válság az "égből pottyant volna ide", mintha nem ők indították volna el párhuzamosan, hitelből az iraki és az afganisztáni háborút, és nem ők vezették volna be a gazdagok adókedvezményeit. Ryan elismerte, hogy a demokraták nehéz helyzetet örököltek, de megítélése szerint rossz módszerrel próbáltak meg kilábalni belőle. A republikánus politikus bírálta a gazdaságélénkítő csomagokat, amire Biden azzal vágott vissza, hogy Ryan pontosan ilyen segítséget kért a kormányzattól a saját hátországa, Wisconsin állam számára.

Ryan egyebek mellett hangoztatta, hogy sürgősen szükség van a nyugdíjrendszer reformjára, Biden viszont azt állította, hogy az legalább 2033-ig fizetőképes marad, és a kamerába nézve, az idősebb nézőkhöz fordulva feltette a szónoki kérdést: vajon érzik-e, hogy javult a helyzetük a kormány tevékenysége hatására? Romney adócsökkentési tervével kapcsolatban az alelnök amellett érvelt, hogy az matematikailag megvalósíthatatlan anélkül, hogy ne terhelnék meg a középosztályt. Ryan viszont bizonygatta, hogy igenis végre lehet hajtani.

Amikor a vitában felkérték a két politikust - mindketten katolikusok -, hogy fejtse ki álláspontját az abortusszal kapcsolatban, Ryan leszögezte: Romney és ő ellenzi a művi terhességmegszakítást, kivéve, ha a fogantatás bűncselekmény következménye. Biden kijelentette, hogy a maga számára kötelezőnek tartja egyházának azt az álláspontját, hogy az emberi élet a fogantatástól számítandó, de hangsúlyozta, hogy ezt nem akarja ráerőltetni másokra.

A moderátor, Martha Raddatz, ezúttal nem hagyta parttalanná válni az érvek háborúját - szemben azzal, ahogy a múlt héten Jim Lehrer tette -, így nem alakult ki nagyobb különbség a két politikus által felhasznált idő között: Biden 41 perc 32 másodpercig, Ryan 40 perc 12 másodpercig beszélt.

Barack Obama és Mitt Romney elnökjelölti vitájának második fordulója jövő kedden lesz.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X