Magyar állampolgárokat tiltottak ki az USA-ból


-A A+

Pénteken erősítette meg André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője: korrupciós ügyek miatt vonták be a beutazási engedélyét kevesebb mint tíz magyar állampolgárnak, írja a hvg.hu.

Az ügyvivő nem árulta el, hogy milyen korrupciós ügyről van szó, de úgy fogalmazott, ezek a tevékenységek sértették az amerikai érdekeket. A Napi Gazdaság állításait, miszerint a kitiltás válaszlépés arra, hogy azért tiltottak ki magyar üzletembereket, mert amerikai cégek ellen folynak magyar hatósági vizsgálatok, cáfolta, ugyanis szerinte semmilyen vizsgálat nem folyik a cégek ellen.

Az amerikai nagykövetség korábban olyan információkhoz jutott, hogy korrupciós ügyek folynak a kormányzatban, ezek ellenőrzése után pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordultak. Ott azt kérték tőlük, mutassák fel bizonyítékaikat, Goodfriend szerint azonban a kormányzatnak megvan minden eszköze, hogy kiderítse ezeket, és tegyen is ellene. Ezt követően minden kitiltottat értesítettek, azt viszont nem tudni, hogy mennyi ideig nem szabad belépniük az ország területére.

Az Index úgy tudja, a magyarországi nagykövetség  nyáron már értesítette Washingtont egy korrupciós kísérletről, diplomáciai körökben pedig hetek óta kering a kitiltás híre. Mint írják, a Napi Gazdaság értesüléseiből az helytálló, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetői feketelistára kerültek. Az Indexnek a NAV nem is cáfolta az egyik gyanított személy, Vida Ildikó elnökről szóló hírt, csupán annyit válaszoltak, hogy az adóhatóság a témával kapcsolatban nem kíván nyilatkozni.

Az index szerint tíz ismert Fidesz-közeli üzletember is persona non grata lett, az atv.hu-nak egyikük azt nyilatkozta, behívatták a nagykövetségre, ahol elmondták neki, hogy felfüggesztették az állandó belépési engedélyét.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X