Feloldották az ausztrálok az arcot eltakaró viseletek tilalmát


-A A+

A hivatal október 2-án jelentette be, hogy „az arcukat eltakaró személyeket" nem engedik be a képviselőház és a szenátus nyitott karzataira, csak olyan helyekre, amelyeket rendszerint a zajos iskolás gyerekeknek tartanak fenn és hangszigetelt üveggel vannak ellátva.

A rendelkezést a parlament legutóbbi kéthetes ülésszaka utolsó ülésének vége előtt néhány órával fogadták el, így a gyakorlatban nem volt hatása. A törvényhozás hétfői, újbóli összeülése előtt valamivel a parlament hivatala (Department of Parliamentary Services, DPS) közleményben tudatta, hogy azokat is beengedik az épület nyilvános helyiségeibe, akiken az arc eltakarását célzó viseletet van. A közlemény szerint a beléptetéskor viszont le kell venni ezeket a viseleteket, hogy a biztonsági személyzet ellenőrizni tudja, nem olyan személy akar-e bejutni az épületbe, aki erre nem jogosult vagy aki veszélyt jelenthet.

Az október eleji rendelkezésben sokan a muzulmán nők szegregációját és a hátrányos megkülönböztetés elleni törvények megszegését látták. Tony Abbott miniszterelnök a felháborodás nyomán közölte, nem értesítették a tilalom tervéről, és arra kérte Bronwyn Bishopot, a képviselőház elnökét, hogy gondolja át a döntést, a szigorítást ugyanis ő hagyta jóvá. Bishop, akárcsak a szenátus elnöke, Stephen Parry korábban a muzulmán fejkendők viseletének betiltását szorgalmazta az állami iskolákban.

Az ügy kellemetlenséget okozott az ausztrál kormánynak, amely biztosítani akarja az ország muzulmán kisebbségét arról, hogy a terrorizmus ellen hozott új törvények, valamint a terrorizmussal gyanúsítható személyek elleni, az utóbbi hónapokban végrehajtott rendőrségi rajtaütések a bűnüldözést szolgálják, és nem egy vallás ellen irányulnak. A parlamentben fokozták a biztonsági intézkedéseket az után, hogy a kormány a múlt hónapban a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet támogatói által jelentett belföldi veszély miatt.

Ausztrália tagja az IÁ elleni koalíciónak, amely légicsapásokkal igyekszik feltartóztatni a dzsihadista szervezet előrenyomulását Irakban és Szíriában. A csendes-óceáni ország harci repülői Irak északi részén hajtanak végre küldetéseket, és Ausztrália azt tervezi, hogy különleges erőket küld Irakba, hogy általuk segítse az ottani biztonsági erők kiképzését.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X