Ismét elnapolták a Tóásó-ügy tárgyalását


-A A+

A vádlottak és ügyvédeik színjátéknak minősítették, hogy a bolíviai Tarijában - immár sokadik alkalommal - egy héttel elnapolták a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 személy ellen indított per tárgyalását - írta pénteken a latin-amerikai ország több napilapja.

A lapok röviden tudósítottak arról, hogy az ismételt elnapolást azért rendelte el a bíróság, mert nem érkezett meg minden vádlott az ország déli részében fekvő Tarijába. A tárgyalás kezdetén a vádlottak csak mintegy fele volt jelen, és a mostani elnapolás indoka is az, hogy az egyik vádlott - Ignacio Villa - orvosi kezelés miatt egyelőre nem tud megjelenni a tárgyalás helyszínén. Hiába volt jelen az illető ügyvédje, a bíróság elnöke számára ez nem volt elegendő. A csütörtöki döntés értelmében a tarijai meghallgatást október 18-án folytatják. 

toaso szinjatek

A Santa Cruzban megjelenő El Deber azt írta: több vádlott védőügyvédje színjátéknak nevezte a történteket, felhívta a figyelmet arra, hogy a perben számos eljárásbeli szabálytalanságot is elkövettek. A rendkívül nehezen indult tarijai tárgyalás harmadik napján például a vád ismertetésekor követtek el szarvashibát, olyan vádpontot olvastak fel újra, amelyet egy korábbi meghallgatáson már semmisnek nyilvánítottak.

A La Pazban kiadott La Razón és a Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint a perbe fogottak a tárgyalás folytatásáig nem maradnak Tarijában, ahol nincs alkalmas zárka a fogva tartásukhoz, hanem ideiglenesen visszaszállítják őket La Pazba, illetve Trinidadba. A foglyokat tehát ismét ide-oda utaztatják az egymástól rendkívül nagy távolságra lévő városok között - utalnak rá a lapok. 

Sergio Rivera, Tóásó Előd ügyvédje két nappal korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a per során a legalapvetőbb emberi jogokat is megsértették. 

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. 

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, hiszen 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és le kellett volna zárni ügyüket.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X