Magyar milliárdos korteskedik Romney-nak


-A A+

A magyar származású, de négy és fél évtizede az Egyesült Államokban élő Thomas Peterffy fizetett politikai hirdetésben szólítja fel az USA lakosságát arra, hogy a republikánus jelöltekre szavazzanak.thomas-peterffy

A Forbes magazin nyilvántartása szerint a Soros Györgynél szegényebb, de azért négymilliárd dolláros vagyon felett rendelkező Peterffy Magyarországon, a szocializmus alatt szerzett tapasztalatait osztja meg az amerikaiakkal.

"A nép egyre szegényebb lett, és ugyanezt látom most [Amerikában] is", mondja a milliárdos, aki szerint választott hazája, az Egyesült Államok egy "csúszós lejtő" felé halad. "Amerika gazdagsága a sikerre vágyó emberek erőfeszítéseiből ered" – folytatódik a hirdetés. "Ha a siker befeketítésével elvesszük az embereket ösztönző erőt, azt a vagyont vesszük el, amivel a gazdagok segíthetik a szegényebbeket. Igen, a szocializmusban a gazdagok szegényebbek lesznek, de az eleve szegények még rosszabb helyzetbe kerülnek. Az emberek el fogják veszteni a kemény munkába vetett hitüket."

A hirdetés egyetlen szóval sem említi Obama elnököt vagy Mitt Romneyt, a republikánusok elnökjelöltjét, de egy olyan kampányban, ahol a republikánusok folyamatosan gazdagellenességgel vádolják Obamát, a célzás konkrétumok nélkül is egyértelmű. Peterffy több millió dollárt költ arra, hogy a hirdetés minél több emberhez eljusson a választásokat megelőző hetekben.

Az 1944-es születésű Péterffy Tamás 1965-ben emigrált az Egyesült Államokba, vagyonát nagyrészt az 1977-ban indított Interactive Brokers nevű, mára online tőzsdeügynökséggé fejlődött, értékpapír-kereskedelemmel és pénzügyi tanácsadással foglalkozó, 2009-ben 987 millió dolláros bevételt elkönyvelő cégének köszönheti.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X