Felmentettek egy fekete férfi halálát okozó fehér rendőrt


-A A+

New York több negyedében is tüntettek szerda este, miután a város egyik vádesküdtszéke úgy döntött, hogy nem emel vádat egy fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen.

Tíz nappal a fergusoni eset után egy New York-i vádesküdtszék is úgy döntött szerdán, hogy nem emel vádat egy fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen. A döntés azzal fenyeget, hogy kiújulnak a hasonló fergusoni döntés által szerte az Egyesült Államokban kiváltott tüntetések.

A szerdai vádesküdtszéki döntés miatt több száz spontán tüntető gyűlt össze más helyszínek mellett a Rockefeller Centrum közelében, elkeveredve az ott felállított karácsonyfát csodáló turisták között. A járdára leülni próbáló tiltakozókat azonban elvitték a rendőrök.

Tüntetés volt a Times Square-en, de több más helyszínen is néhány tucatnyi vagy több száz résztvevővel. Az esti órákban két csoportban több százan vonultak fel Manhattan nyugati felének sugárútjain. A tiltakozók tábláin egyebek közt olyan feliratok álltak, mint hogy "Mindenütt Ferguson van", "Véget kell vetni a rendőri brutalitásnak", "A feketék élete is számít",  "Fehér emberek, ébredjetek fel!". A megmozdulások mindvégig békések maradtak.

A helyzet kényességére tekintettel, Bill de Blasio polgármester haladéktalanul a Staten Islandre ment, New Yorknak abba a kerületébe, ahol júliusban a zárjegy nélküli cigarettát árusító, 43 éves Eric Garner életét vesztette, miközben a vele szemben eljáró rendőr egy fojtó mozdulattal a földre szorította őt. Az esetet rögzítő amatőr videofelvételt milliók látták az interneten. De Blasio békés tüntetésre szólította az ügy miatt tiltakozókat.

Megszólalt Barack Obama elnök is Washingtonban, kijelentve, hogy nem nyugszanak, amíg nem sikerül megerősíteni az ország közösségei és rendőrsége közötti bizalmat és felelős viszonyt. A vádesküdtszéki döntést követően az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.








EZT OLVASTA MÁR?

X