A dzsihadista testvérek egykori mentora elítélte a terrortámadásokat


-A A+

Elítélte a múlt heti párizsi terrortámadásokat a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen 12 áldozatot követelő merényletet elkövető Kouachi testvérek egykori mentora és barátja. 

Farid Benyettou, akit 2008-ban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvételért elítéltek, a 2000-es évek elején az úgynevezett Buttes-Chaumont iszlamista csoport vezetője volt. A hitszónok akkor arra buzdította a fiatalabb Kouachit, aki a csoport tagja volt, és többi tanítványát, hogy jelentkezzenek Irakba dzsihadistának és harcoljanak az amerikai hadsereg ellen.

A fundamentalista meggyőződésű férfit 2008-ban emiatt hat év börtönre ítélték. A jelenleg 33 éves férfi a börtönben leérettségizett, 2011-ben szabadult, s a következő évben beiratkozott egy ápolói képzésre. Ennek keretében kezdte meg 2014 novemberében gyakorlatát az egyik legnevesebb párizsi kórházban, a Pitié-Salpetriere kórház sürgősségi osztályán. Itt látták el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet sérültjeit, de Benyettou aznap nem dolgozott, s azóta sem engedte a kórház vezetősége, hogy a gyakorlatát folytassa. "Elítélem, ami történt" - mondta a férfi az I-télé hírtelevíziónak adott interjúban. "Szeretném ezt az üzenetet mindenkihez eljuttatni: az iszlám elítéli, ami történt. Az újságírók, a rendőrök és a zsidó közösség tagjainak gyáva és szörnyű meggyilkolását. Ilyet nem lehet az iszlám nevében tenni. Ez a legszörnyűbb bűntett, amit egy muzulmán elkövethet" - mondta a férfi.

Farid Benyettou elmondta: csütörtök este maga jelentkezett a rendőrségen, ahol kihallgatták, s elengedték. Azt is elárulta, hogy utoljára két hónappal ezelőtt találkozott Chérif Kouachival, aki váratlanul felkereste. "Csak a harcról akart beszélni. A szomszédokkal való jó viszony, a jó muzulmán viselkedése, mindez nem érdekelte. Ami az egészben vezérelte őt, az nem más volt, mint a tudatlanság" - mondta a volt mentor. Farid Benyettou azt állította, hogy ő soha nem akart az erőszakos dzsihád útjára lépni, s elutasítja azt a felfogást, miszerint Franciaország elnyomja a muzulmánokat. "Én magam vagyok az ellenpélda. Nagyon nehezen vállalható büntetett előéletem van. Terrorizmusért ítéltek el. Ez a legrosszabb. És ennek ellenére soha nem diszkrimináltak" - hangsúlyozta.

https://www.youtube.com/watch?v=akNba1NAjZ0

Véronique Marin la Meslée, az ápolói iskola igazgatója a francia sajtó képviselőinek elmondta: a gyakornok részt vett a terrorcselekmények áldozatai emlékére tartott megemlékezésen. A párizsi vérengzések ellenére Benyettou hamarosan átveheti diplomáját, de büntetett előélete miatt soha nem dolgozhat francia közintézményben.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X