Szakértők szerint kamu az Iszlám Állam gyerekhóhéros videója


-A A+

Orosz szakértők megrendezett, hamis felvételnek tartják azt az internetre feltett videofelvételt, amely állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökeinek az Iszlám Állam (IÁ) általi kivégzéséről készült - adta közre értesüléseit csütörtökön a Kommerszant című napilap.

Az IÁ tévéje, az al-Hayat által készített - azóta már eltávolított - videó felirata szerint a kazah születésű, 38 éves Mamajev Dzsambolatot és a 30 éves Szergej Aszimovot lőtték agyon. Kivégzésük előtt állítólag kikérdezték az oroszul beszélő, kopaszra borotvált férfiakat, akik azt mondták, azért küldték őket a térségbe, hogy "információt gyűjtsenek az Oroszországból érkezett harcosokról".  Szergej Aszimov emellett közölte: azt kapta feladatul, hogy megölje az Iszlám Állam egyik vezetőjét.

Az orosz hatóságok azóta sem nyilatkoztak az ügyben. A lap által megkérdezett szakértők nem zárják ki, hogy megrendezett jelenetről van szó. Egy név nélkül nyilatkozó bűnügyi szakember néhány kétséges részletre hívta fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy a halálra ítélt muzulmán férfiak nem imádkoztak állítólagos kivégzésük előtt. Másodszor: a lövéseket követően az egyik "áldozat" nem előre esett, hanem az oldalára, mintha parancsra tett volna. A szakértő szerint a jelenetben látható Glock pisztoly lövése nagyon nagy erejű. A kivégzés végrehajtója egy méternyire állt az áldozatoktól, így a lövésnek látható sebet és bő vérzést kellett volna okoznia, de ez nem történt meg.

A szakértő azt is furcsállta hogy az operatőr nem készített közeli képsorokat, a kivégzés valódiságát bizonyítandó. A parancsot kiadó férfi ugyanakkor nem véletlenül ölthette magára a Gorka-3 típusú, az orosz biztonsági szolgálatoknál használatos öltözetet.








EZT OLVASTA MÁR?

X