Sergio Mattarella az új olasz államfő


-A A+

Sergio Mattarellát, a balközép kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) jelöltjét választották meg szombaton új olasz köztársasági elnöknek.

Az előző államfő, Giorgio Napolitano január 14-én mondott le előrehaladott korára hivatkozva. Napolitano idén 89 éves. Giorgio Napolitanót 2006-ban választották meg államfőnek, majd 2013-ban ismét megerősítették tisztségében.

Az átmeneti időszakban Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke látta el az államfői teendőket. Az új köztársasági elnököt az olasz parlament felső- és alsóháza közösen választotta meg.

A 74 éves Mattarella az olasz kereszténydemokrata politikai hagyomány képviselője. Édesapja, Sergio Mattarella az 50-60-as évek kereszténydemokrata kormányainak minisztere volt. Fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét, 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet.

Az új olasz elnök személyéről csütörtök óta szavaznak Rómában az úgynevezett „nagyválasztók” - azaz a képviselők, a szenátorok, valamint a 20 olasz régió 58 elektora, összesen 1009 ember. Az első három forduló eredménytelen lett, mert itt még kétharmados többségre lett volna szükség a győzelemre. Szombaton, a negyedik fordulóban viszont már elég volt az egyszerű többség is. Mattarellának így 505 szavazatra lett volna szüksége, és végül ennél jóval többet, 665 voksot kapott.

Az elnökválasztáson a második legtöbb szavazatot az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje, Ferdinando Imposimato kapta, őt 127 nagyválasztó támogatta.

Megfigyelők szerint Mattarella viszonylag sima megválasztása azt jelzi, hogy Matteo Renzi balközép miniszterelnök biztosan kézben tartja a belső ellentéteiről hírhedt pártját és törvényhozásbeli többségét.

Bár az olasz köztársasági elnök nagyrészt ceremoniális feladatokat lát el, az Olaszországban nem ritka belpolitikai instabilitás esetén fontos jogkörökkel rendelkezik, például feloszlathatja a parlamentet és választásokat írhat ki. Mattarella elődje, a januárban idős kora miatt lemondott, 89 éves Giorgio Napolitano az utóbbi évek gazdasági nehézségei közepette fontos szerepet játszott az olasz politikában. Az elnök megbízatása hét évre szól.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X