Nyíltan megfenyegette az orosz külügy Romániát


-A A+

"Bukarestnek tisztában kell lennie annak következményeivel, hogy lehetővé teszi a NATO katonai jelenlétének erősödését Románia területén" – jelentette ki csütörtökön az orosz külügyi szóvivő, aki a "következményeket" nem részletezte.

A TASS hírügynökség által idézett Alekszandr Lukasevics „előzmény nélkülinek”, minden eddigi megállapodás felrúgásának nevezte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete haderejének kelet-európai bővítését. Emlékeztetett arra, hogy a NATO és Oroszország korábbi egyezségének értelmében egyik fél sem hajt végre a másik megfélemlítésére irányuló jelentősebb katonai műveleteket.

Az orosz külügy arra reagált, hogy a Ponta-kormány csütörtöki ülésén elfogadta a külföldi haderők romániai állomásoztatásáról szóló törvénytervezetet. A miniszterelnök be is jelentette, hogy a tervezet a NATO-csapatok romániai befogadásának teremti meg a jogi keretét. A jogszabályt a Legfelső Védelmi Tanácsnak (CSAT) is jóvá kell hagynia, mielőtt a parlamentbe kerül.

Alekszandr Lukasevics fenyegetőzéseire Victor Ponta a Twitteren reagált. „A kormány meggyőződése, hogy döntései Románia és szövetségesei érdekeit szolgálják” – írta a közösségi oldalra a miniszterelnök.

Mint ismert, A NATO és Románia tárgyalásokat folytat arról, hogy Bukarest is állomásoztathassa az észak-atlanti szövetség nehézfegyverzetének egyes elemeit. Ezt Mircea Dușa védelmi miniszter jelentette be, amikor fogadta hivatalában Philip Breedlove-ot, a NATO európai erőinek főparancsnokát. Dușa szerint a szakértői tárgyalások már folyamatban vannak. Breedlove reményét fejezte ki, hogy Románia beleegyezik a nehézfegyverzet állomásoztatásába román területen. A főparancsnok szerint hamarosan döntés születik ezzel kapcsolatban.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X