Peking figyelmen kívül hagyná a hongkongi parlament vétóját


-A A+

Elutasította csütörtökön a hongkongi törvényhozás azt a - sok vitát és tömeges demonstrációk sorozatát kiváltó, Peking által támogatott - választási törvénytervezetet, amely alapján megválasztották volna két év múlva Hongkong kormányzóját. A kínai törvényhozás a vétót figyelmen kívül hagyva érvényben lévőnek tartja tavalyi augusztusi döntését a reform bevezetéséről - jelentette ki friss közleményében válaszul a Hongkongban történtekre a parlament.

A tervezet elfogadásához a 70 tagú törvényhozásban kétharmados többségre lett volna szükség. A szavazáson azonban csak 37-en vettek részt, közülük 28 honatya szavazott nemmel és nyolcan támogatták a javaslatot, egy képviselő pedig nem szavazott. A nemmel szavazók között volt a 27 úgynevezett pándemokrata ellenzéki képviselő mellett egy a kormányzathoz lojális képviselő is.

A szerdán kezdődött tízórás, maratoni vita után, közvetlenül a szavazást megelőzően a kormányzathoz közel álló párt képviselői közül körülbelül 30-an elhagyták az üléstermet, ezt utólag kommunikációs zavarral indokolták.

Az elutasított reformtervezet szerint 2017-ben ugyan első ízben valamennyi hongkongi választópolgár szavazhatott volna, de csak arról a két-három jelöltről, akit egy 1200 fős jelölőbizottság jóváhagy. Ez volt a tervezet leginkább vitatott eleme, a bírálók szerint az általános választójog korlátozását és egyfajta látszatdemokráciát jelentene. A bizottság tagjait az eddigi választási bizottság mintájára a különböző gazdasági ágazatok, társadalmi csoportok, közösségek képviselőiből választanák meg, a tervezet szándéka szerint a társadalom összetételét leképező módon, a bírálók szerint viszont a hongkongi elit Peking-barát részét képviselnék.

Két és fél hónapig tüntettek

A tervezet ellenzői, elsősorban fiatalok, a Foglald el a központot! mozgalom szervezésében tavaly két és fél hónapon át folytatták tiltakozó megmozdulásaikat, a várost helyenként megbénító közterület-foglalásaikat.

Az ellenzéki Demokrata Párt elnöke, Emily Lau úgy vélekedett, hogy a szavazás eredménye világos üzenet a központi kormánynak és a nemzetközi közösségnek, miszerint azonnal új reformra van szükség. Egy másik ellenzéki képviselő, Alan Leong szerint a mai nappal egy demokratikus mozgalom újabb hulláma kezdődik.

Carrie Lam, a különleges közigazgatási övezet kormányzati titkárságának vezetője a vitát lezáró beszédében azt hangoztatta, hogy a kormányzati csomag a jelen formájában törvényes és az adott helyzetben a "legjobb". A különböző véleményen lévőket megbékélésre, pragmatikus együttműködésre és megértésre kérte, egyúttal "szomorúságának és csalódottságának" adott hangot a tervezet elutasítása miatt.

Az elutasítás közkeletű vélekedés szerint azt jelentette, hogy elvben érvényben marad a régi választási rendszer, amelyben egy jelölőbizottság javaslatát követően a választási bizottság dönt a kormányzó személyéről. A végső döntés a kormányzó kinevezéséről ebben az esetben is Pekingé.

Peking: a hongkongi ügyek belügyek

A kínai Országos Népi Gyűlés, vagyis a parlament állandó bizottsága közleményében azonban tudatta: tavaly augusztusi döntését, amely a választási reform ütemtervére és a 2017. évi kormányzóválasztás részleteire vonatkozik, a hongkongi törvényhozás vétója ellenére, továbbra is érvényesnek tartja. A külügyminisztérium szóvivője Pekingben sajnálatát és csalódottságát fejezte ki a szavazás végeredménye miatt. Lu Kang ugyanakkor megerősítette, a központi kormány célja az, hogy a hongkongiak közvetlenül választhassák meg az övezet első emberét. Azt is nyomatékosította, hogy Hongkong Kína része, ezért az ottani történéseket belügyként kezelik, más országoknak azokba nincs beleszólásuk.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X