Elfogtak két jobb szektorost Munkácsnál


-A A+

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei elfogták a Jobb Szektor (PSZ) Kárpátalján bujkáló két harcosát, akik a gyanú szerint részt vettek a szombati munkácsi véres tűzharcban, jelenti az Ukrainszka Pravda Olena Hitljanszkára, a titkosszolgálat sajtótitkárára hivatkozva. Időközben az Európai Unió is az események alapos kivizsgálását sürgette.

„Hétfőn a késő esti órákban az Ukrán Biztonsági Szolgálat különleges akció keretében elfogta a Jobb Szektor (PSZ) két fegyveresét, akik összefüggésbe hozhatóak a hétvégi munkácsi lövöldözéssel” – mondta Olena Hitljanszka. A sajtótitkár részleteket nem árulta el, ugyanakkor kihangsúlyozta a most elfogott két személy nem azonos azokkal, akik korábban súlyos sérüléseik miatt adták meg magukat. Hozzátette a két férfinél fegyver volt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a főügyészség közösen megkezdte a nyomozást.

Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet helyi vezetője, a nacionalista Roman Sztojka volt a szombati munkácsi fegyveres összetűzés szervezője. A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, ennek ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Az Európai Unió a hét végi munkácsi események alapos kivizsgálását és a vétkesek felelősségre vonását várja el az ukrán hatóságoktól – közölte hétfőn Jan Tombinski, az EU kijevi nagykövete. Az EU-nagykövet rámutatott, hogy "csak az államnak és az arra felhatalmazott állami szerveknek van joguk a közrend fenntartására és a fegyverhasználatra. Az EU elvárja, hogy az incidenst a hatóságok alaposan kivizsgálják, és a törvénytelen cselekedetek elkövetőit felelősségre vonják."








EZT OLVASTA MÁR?

X