Megszállta a venezuelai hadsereg a Pepsi és a Nestlé helyi központját


-A A+

Katonák szállták meg a legnagyobb venezuelai élelmiszeripari cég egyik központi raktárát Caracasban, miután a kormány korábban gazdasági szabotázzsal vádolta meg a vállalatot - közölték csütörtökön a cég dolgozói és tisztviselői.

Az Empresas Polar cég raktárkomplexuma felett a beszámolók szerint a venezuelai nemzeti gárda és a rendőrség több tucatnyi fegyverese vette át az irányítást. A lefoglalt raktárat a venezuelai vállalat mellett a svájci Nestlé és az amerikai Pepsi is logisztikai központként használta.

Nicolás Maduro venezuelai elnök korábban azzal vádolta meg az Empresas Polart, hogy visszatartja a termékeket az üzletekből és ezáltal szándékosan okoz áruhiányt a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. A cég tagadta ezt.

A Polar Empresas csütörtökön közölte, hogy a lezárt raktárkomplexum elsődleges logisztikai központja, ahonnan havonta 12 ezer tonna élelmiszert és hatmillió liternyi italt szállítanak ki a boltokba. A cég szerint a kormány lépése kétezer ember munkáját sodorja veszélybe. Ugyanakkor a helyszínen tartózkodó munkások a külföldi sajtónak azt mondták, úgy tudják, a kormány lakóépületeket akar építtetni a raktár helyére.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével bíró, ám ennek dacára recesszióval és rendkívül magas - hivatalos adatok szerint 60 százalék fölötti - inflációval küzdő Venezuelában az utóbbi időben súlyos áruhiány alakult ki a legalapvetőbb termékekből, így például a vécépapírból, a lisztből és a főzőolajból is. Maduro a szerinte ellene összeesküvő nagyvállalatokat okolta ezért, az ellenzék és gazdasági elemzők ugyanakkor a kormány elhibázott gazdaságpolitikájával magyarázzák a fejleményeket.

A Polar Empresas a héten két sörgyárát is kénytelen volt bezárni, mert közlése szerint - kemény valuta híján - nem tud elegendő árpát importálni az italgyártáshoz. A termeléskiesés a venezuelai sörtermelés negyedének felel meg.

(Címlapi képünk forrása: infobae.com)








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X