Ezeken az országokban a legrosszabb nőnek lenni


-A A+

Míg a világ szerencsésebb felén a nemek közti különbségek egyre kisebbek, addig számos – és elsősorban szegény – országban rettenetes elnyomásban részesülnek a nők.

A Viral Thread a nők számára legrosszabb tíz országot gyűjtötte össze.

1. Afganisztán

Ebben az országban a nők várható élethossza 45 év (bár a férfiaké sem sokkal több, 46), mindössze 17 százalékuk tud írni, az elvett nők fele 16 év alatti, 85 százalékukat pedig éri családon belüli erőszak. A helyzet pedig csak rosszabb lesz a tálibok erősödésével.

2. Mali

Maliban a női nemiszerv csonkítás a nők 91,4 százalékát érinti, 71 százalékuk 18 éves kora előtt házas, és alig 25 százalékuk tud írni-olvasni.

3. Szíria, Irak

Mielőtt az Iszlám Állam megjelent volna, sem volt itt könnyű a nők sorsa: Irakban mindössze 14 százalékuk dolgozik, az ISIS óta pedig 9 éves koruktól elvehetik őket. Hét éves koruktól 15-ig tanulhatnak, az arcukat pedig kötelező eltakarni. A BBC információi szerint férjeket korbácsoltak meg, mert feleségeik nem hordtak kesztyűt.

4. Nepál

Terhesség alatt és gyerekszüléskor 24-ből egy anya meghal Nepálban, és mivel nincs joguk kórházba menni, istállóban kell világrahozniuk a gyerekeket – ha perdig túlélik a szülést, még 13 napig ott kell maradniuk. Ebben az országban is fiatalon adják őket férjhez, akit pedig nem, az árva lesz, és a gyerekkereskedők markába kerülhet.

5. Jemen

A World Economic Forum (Globális Gazdasági Fórum) tavalyi jelentése szerint a közel-keleti országban a legrosszabb a nők sorsa a férfiakéhoz hasonlítva. Jemenben a nők nem hagyhatják el a lakást, nem utazhatnak sehova a férjeik engedélye nélkül. A parlament 301 tagjából mindössze egy nő, 50 százalékuk nem tud írni-olvasni, 52 százalékuk pedig 18 éves kora előtt házas.

6. Elefántcsontpart

Itt a lányok 14 százaléka jár középiskolába, és ők is silány minőségű oktatásban részesülnek. A politikai erőszak gyakran nemi erőszakba torkollik, habár az elmúlt években jelentős enyhülés tapasztalható. A nők ugyanakkor feleannyit keresnek, mint a férfiak.

7. Szudán

A Social Institutions and Gender Index (Szociális Intézmény és Gender Index) szerint Szudánban nincs törvény, amely a nőket védené a családon belüli erőszakkal szemben, a szexuális zaklatás szintén szabadon gyakorolható. Nőket azért is korbácsoltak meg az országban, mert nadrágot viseltek.

8. Kongói Demokratikus Köztársaság

Rendkívül erőszakos országról van szó, amelyben az egyik kontrolleszköz a nemi erőszak, amelynek köszönhetően a HIV-vírus elterjedt a nők között. Annak ellenére, hogy a legtöbb nemi erőszakot nem jelentik, 1996 óta kétszázezer esetet regisztráltak.

9. Pakisztán

Pakisztánban a nők negyede dolgozik, és 82 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Törzsi területeken, mint például Afganisztán közelében a férfiak bűneiért a nőket erőszakolják meg, becsületgyilkosságokból ezret számláltak tavaly. A nőknek kevés joguk van, családjaik tulajdonát képezik a házasság pillanatáig, utána pedig a férjeik birtokolják őket.

10. Csád

Az ENSZ 2005-ös jelentése szerint a nők 30 százalékát akaratán kívül adták férjhez az afrikai országban. A férfiaknak joguk van a nők bevételét arra használni, amire akarják, ha pedig örökölnének, a saría törvényei szerint a fiútestvérhez képest csak felét kaphatják meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X