Civil szervezetek: jogsértő és embertelen a határnál lefolytatott eljárás


-A A+

Jogsértő, embertelen és Magyarország nemzetközi kapcsolataira is ártalmas a magyar-szerb határnál létrehozott tranzitzóna és az ott lefolytatott eljárás - közölte a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság szerdán az MTI-vel.

Közös nyilatkozatukban azt írták: a konténerekben a kérelmezőknek egy különösen gyors eljárásban adják át azt a határozatot, amely szerint nem Magyarországnak, hanem Szerbiának kell eljárnia ügyükben. Az eljárásban a tolmács csak telefonon működik közre.

Felhívták a figyelmet arra: a magyar állam a területén beadott kérelmek elfogadhatatlannak nyilvánításával az érdemi eljárás lefolytatásának és a menedék nyújtásának feladatát áthárítja Szerbiára, mégpedig egy többszörösen jogsértő eljárásban. Megítélésük szerint "Szerbia nem biztonságos ország, még akkor sem, ha a kormány rendeletében ezt állítja róla".

Kitértek arra is, hogy ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mégis ezen az alapon akarja lezárni az ügyet, a kérelmező felülvizsgálati kérelmet nyújthat be, amelynek a kiutasítás végrehajtására a törvény szerint halasztó hatálya van.

A gyakorlatban azonban a kérelmezőt azonnal kikísérik a kerítés és a magyar-szerb határ közötti keskeny sávba, "így a hatékony jogorvoslathoz való joga elenyészik" - írták. Hozzátették: az eljárás alkalmatlan a probléma kezelésére, hiszen napi száz kérelemről döntenek, miközben a kérelmezők száma akár napi több ezer is lehet.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság úgy látja, Magyarország szomszédsági kapcsolatait is tönkreteszi azzal, hogy a bevándorlók útvonalát áttereli Horvátország és Szlovénia felé - olvasható közös nyilatkozatukban.








EZT OLVASTA MÁR?

X