A bajor miniszterelnök beszélni szeretne Orbán Viktorral


-A A+

Nem kellene démonizálni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban.

Itélkezni a távolból mindig könnyű, de "én beszélni akarok vele" - mondta a magyar kormányfőről Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Donaukurier című bajor lapban. A beszámoló szerint Horst Seehofer szeptember 23-án találkozik Orbán Viktorral.   

Orbán Viktor "biztosított arról, hogy szeretné ismét érvényre juttatni az európai jog betartását" - tette hozzá. Szerinte ragaszkodni kell a dublini előírásokhoz, amelyek szerint a menekültügyi eljárást abban a tagországban kell lefolytatni, amelyben a menedékkérő belépett az Európai Unió területére.

Felvetette, "mi lenne, ha Magyarország nem biztosítaná az EU külső határait?" Arra a kérdésre, vajon Orbán Viktor makulátlan demokrata-e, Horst Seehofer - aki egyben a szövetségi szinten a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártja, a CSU elnöke is - azt válaszolta, "nem démonizálnunk kellene Orbán Viktort, hanem beszélni kell vele".

A magyar emberek többször megválasztották, országa pedig az EU tagja. "Nem minden helyes, amit mond, de helytelen lenne általánosító előítéletekkel nekiesni" - mondta Horst Seehofer. Szerinte Orbán Viktor "kommunisták és diktátorok ellen harcolt, amikor nálunk egyesek még kényelmesen üldögéltek a karosszékben". 

Horst Seehofer a Der Spiegel legutóbbi számában megjelent nyilatkozatában jelezte, hogy meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának következő tanácskozására. A képviselőcsoport következő tanácskozását szeptember 22-től 24-ig tartják a párthoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori benedekrendi Banz Kolostorban (Kloster Banz).








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X