A francia elnök Törökországban tartaná a szír menekülteket


-A A+

Francois Hollande szerint együtt kell működni Törökországgal, hogy a menekültek biztonságban ott maradhassanak, dolgozhassanak amíg kivárják, hogy megoldódjon a szíriai helyzet.

A francia államfő szerint az Európát érintő menekültválság megvitatására szolgáló EU-csúcstalálkozón dönteni kellene a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok - úgynevezett hotspotok - olaszországi, görögországi és magyarországi létrehozásáról. A jövő heti találkozó döntő fontosságú lesz Európa sorsa szempontjából, itt dőlhet el a schengeni rendszer jövője - hangsúlyozta Francois Hollande, miután megbeszélést folytatott Matteo Renzi olasz kormányfővel. A rendkívüli csúcs Donald Tusk európai tanácsi elnök bejelentése szerint szeptember 23-án, szerdán este 6 órakor kezdődik Brüsszelben. Az azt megelőző napon az uniós országok belügyminiszterei tanácskoznak a belga fővárosban.

Brüsszeli diplomáciai források szerint a csúcstalálkozón átfogóbb, általánosabb jelleggel fogják megvitatni a menekültproblémát, és nem csupán arról lesz szó, felteszik-e a pontot valamilyen módon az i-re a belügyminiszterek asztalán fekvő, 120 ezer menekült elosztására vonatkozó európai bizottsági javaslat sorsát illetően. Uniós körökben osztják az Angela Merkel német kancellár által korábban hangoztatott álláspontot, miszerint a csúcsvezetőknek arról kellene eszmét cserélniük, miként tudnak jobban együttműködni a menekültek kiindulási országaival, illetve a sok migráns számára a Nyugat-Európába vezető út első állomását jelentő Törökországgal.








EZT OLVASTA MÁR?

X