Békefelhívást intézett a püspöki szinódus az erőszak és háború leállítására


-A A+

A világ számos térségét sújtó harcok és erőszak leállítását sürgette a Vatikánban zajló püspöki szinódus szombaton kiadott közleményében. 

A családról szóló püspöki szinódus felhívása a katolikus egyháznak a Közel-Keleten élő családok miatti aggodalmát fejezi ki. Az évek óta tartó "véres konfliktusok" elmondhatatlan borzalmak áldozataivá tették a térségben élőket, akiknek körülményei az utóbbi hónapokban és hetekben tovább rosszabbodtak a közlemény szerint. 

A szinódus résztvevői hangsúlyozták, hogy az évek óta tartó véres konfliktusok, a tömegpusztító fegyverek használata, az emberek öldöklése, lefejezése, elrablása, a nőkkel való kereskedelem, a gyermekek katonának való kényszerítése, a vallási és nemzetiségi hovatartozás miatti üldözések, az imahelyek és a kulturális örökség elpusztítása több ezer családot kényszerítettek otthonuk elhagyására és menekülésre. 

Felhívásukban hozzátették: ebben a "drámai kontextusban" az emberi méltósághoz és a népek közötti békés együttéléshez való alapvető jog sérül meg, az élethez és a vallásszabadsághoz való joggal, és ugyanígy sérülnek a nemzetközi humanitárius jogok is.

A püspöki szinódus tagjai szolidaritásukról és imájukról biztosították a Közel-Keleten élőket, közöttük a vallási vezetőket, hívőket és a térség összes lakosát. A püspökök a túszul ejtett emberek szabadon engedését sürgették.

"Ne legyen több erőszak, elég a terrorizmusból, legyen vége a pusztításnak és az üldözésnek! Azonnal legyen vége az ellenségeskedésnek és a fegyverkereskedelemnek!" - olvasható a püspöki felhívásban. 

A szinódus résztvevői köszönetüket fejezték ki Jordániának, Libanonnak, Törökországnak és annak a számos európai országnak, amelyek befogadták a menekülteket. Ugyanakkor arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy "az egyéni érdekeket félretéve a diplomácia, a párbeszéd és a nemzetközi jog eszközeivel keressen megoldást".  

"Meggyőződésünk, hogy a béke lehetséges, és meg lehet állítani az erőszakot Szíriában, Irakban, Jeruzsálemben és az egész Szentföldön, amely napról napra egyre több családot és ártatlan civileket érint, egyre súlyosbítva a humanitárius válsághelyzetet" - szól a közlemény.  

A püspökök ugyanilyen aggodalomnak adtak hangot a világ más részein, de hasonló körülmények között élő családok helyzetéért, külön megemlítve Afrikát és Ukrajnát, ahol szintén a "méltóságteljes és békés" élethez való visszatérést szorgalmazták.   

Elkészült a püspöki szinódust összegző dokumentum

A családról szóló szinódus záródokumentum-tervezetének végleges szövegét szombaton kapták kézhez a tanácskozáson résztvevő püspökök, akik pontról pontra szavaznak róla. 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő korábbi bejelentései szerint a záródokumentum első verzióját csütörtökön bemutatták a szinódus tagjainak. 

A záródokumentum az október 4-én kezdődött püspöki tanácskozás témáit felvezető munkadokumentumhoz (Instrumentum Laboris) a háromhetes tanácskozás során fűzött kiegészítések és módosítások alapján készült el. A záróokmányt, amelynek egyelőre a címe sem ismert, a Ferenc pápa által kinevezett tíztagú bizottság állította össze. A bizottság tagjai között volt Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor, valamint püspökök mind az öt kontinensről.

A szentszéki szóvivő elmondta, hogy a szinódus során 1355 kiegészítő vagy módosító javaslat érkezett a plenáris ülések vagy a nyelvi csoportok részéről. Ezek mindegyikét igyekeztek beledolgozni a záródokumentum szövegébe - hangsúlyozta Federico Lombardi. 

A záródokumentum tervezetének végleges verzióját szombaton zárt ajtók mögött olvasták fel a szinódus résztvevőinek. Nem nyilvános a szavazás sem, amely során a 270 püspök pontról pontra voksol a szövegről. 

A tavaly októberben szintén a családról tartott rendkívüli szinódus záródokumentumának pontjait a püspökök kétharmados többséggel szavazták meg, kivéve az elváltakra és újraházasodottakra, valamint az azonos nemű párokra vonatkozó pontokat. 

A záródokumentumot a püspökök átadják Ferenc pápának, aki dönt majd a püspöki szinódus munkáját és eredményeit tartalmazó okmány sorsáról. A tavalyi rendkívüli szinódus záródokumentumát a pápa akaratából a szinódus után azonnal közölték. 

A család hivatása és küldetése az egyházban és a mai világban című szinódus vasárnap ér véget a Ferenc pápa által a Szent Péter bazilikában bemutatott misével. 








EZT OLVASTA MÁR?

X