Titkos orosz katonai dokumentumokat mutatott véletlenül a tévé


-A A+

Két orosz tévé véletlenül képeket mutatott egy nukleáris töltettel ellátott titkos orosz torpedórendszerről. A több orosz médiumban megjelent információt a Kreml is megerősítette.

„Valóban, a kamerák megörökítettek bizonyos titkos adatokat, ami miatt a felvételeket később el kellett távolítani a tévécsatornák honlapjairól” — idézte Putyin szóvivőjét az Index. „Reméljük, hogy ez többet nem fordul elő.” Az NTV és a Pervij Kanal állami ellenőrzésű tévéadó kedden mutatta be azokat a képeket, amelyen egy orosz katonai vezető egy dokumentumot néz, rajta a Status-6-nak nevezett, új nukleáris töltetű torpedórendszer tervrajzaival és leírásával.

A tengeralattjáróról indítható torpedó, amelynek fejlesztését eddig titokban tartották, arra szolgálna, hogy „radioaktív szennyezéssel borítson be hatalmas térségeket, hosszú időszakra alkalmatlanná téve azokat mindenfajta katonai, mezőgazdasági vagy más gazdasági tevékenységre”. A felvételekről bloggerek tettek közzé kinagyított fotókat.

A felvételeket, amelyek Vlagyimir Putyin elnök katonai vezetőkkel tartott hétfői szocsi találkozóján készültek, saját honlapjáról sietve eltávolította az érintett két tévécsatorna. Putyin kedden egy másik, az orosz fegyveres erők fejlesztésével foglalkozó tanácskozáson kijelentette, hogy Oroszország olyan csapásmérő fegyverek kifejlesztésén és rendszerbe állításán dolgozik, amelyek képesek áthatolni bármilyen rakétavédelmi pajzson.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X