Hollande szerint Németország vállalhatna nagyobb szerepet az Iszlám Állam ellen


-A A+

Francois Hollande francia államfő azt kérte szerdán Németországtól, hogy vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám Állam elleni katonai fellépésben Szíriában és Irakban. Egyben sürgette, hogy ne mossák össze a menekülteket és a terroristákat.

Azt szeretném, ha Németország jobban elkötelezné magát az Iszlám Állam elleni harcbanSzíriában és Irakban. Nagyon figyelmes leszek arra, amit erről a kancellár fog mondani, ismerve a külföldi beavatkozással kapcsolatos németországi szabályokat - fogalmazott a francia elnök arra utalva, hogy minden külföldi katonai beavatkozáshoz előzetesen a német parlament felhatalmazására van szükség.

A párizsi Elysée-palotában tartott közös sajtótájékoztatójukon Angela Merkel azt mondta, hogygyorsan fognak lépni, mert együtt akarnak a terrorizmus ellen harcolni. A német kancellár szerint az Iszlám Államot nem tudják szavakkal legyőzni, katonai eszközökre lesz szükség.

A német kormány, amely nem vesz részt az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban, napközben jelezte, 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát,hogy tehermentesítsék a francia erőket, és 100-ról 150-re emelik az Iszlám Állam ellen harcoló észak-iraki kurd önvédelmi erők, a pesmergák kiképzésében segédkező német katonák számát.

A francia elnök emellett a menekültek és a terroristák összemosásának elkerülésére szólított fel. Hollande szerint sokan éppen azért jöttek Európába, merta szíriai mészárlások, a rezsim bombázásai, az Iszlám Állam öldöklései elől menekülnek,és kötelességünk volt befogadni őket.

A két ország vezetője kora este együtt tisztelgett a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatának emléke előtt a megemlékezések szimbolikus helyévé vált République téren. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X