Újabb durva vihar fenyegeti Nagy-Britannia északi részét


-A A+

Újabb viharzóna érte el szerdán Nagy-Britannia északi térségeit, amelyekben az elmúlt hetekben is súlyos károkat okoztak már a viharok.

A Frank névre keresztelt orkán legnagyobb erejű központi része elkerülte ugyan a brit szárazföldet, de az előrejelzés szerint a vihar keleti szélein húzódó frontrendszer is 100-120 milliméter csapadékot zúdít majd az érintett országrészekre, és mindezt 100-130 kilométeres óránkénti sebességű széllökések kísérik.

Szerdára virradóra Észak-Írországban 20 ezer, Skóciában több mint ötezer háztartás és kereskedelmi ingatlan maradt áram nélkül. Az északkelet-angliai Tadcaster városában az áradat elsodort egy XVIII. századi hidat, és a hídon átvezető gázvezeték csonkjából ömleni kezdett a gáz, ezért a hatóságok az egész környéket kiürítették. A térséget a mentőalakulatoknak is el kellett hagyniuk.

A hatóságok száznál több helyen hirdettek ki árvízriasztást. Négy észak-angliai területen a legmagasabb szintű, vörös riasztás van érvényben, amely közvetlen életveszélyre hívja fel a figyelmet.

Nagy-Britannia északi országrészeit az utóbbi hetekben negyedszer sújtja áradásokkal kísért ítéletidő. Az előző viharok után olyan nagyvárosok kiterjedt térségei is víz alá kerültek, mint Manchester, Leeds és York.

Nagy-Britannia a mostani az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decembere. Napközben 16-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérnek, és az éjszakai hőmérsékleti minimumok is magasabbak az ilyenkor szokásos nappali maximumoknál.

A rendkívül enyhe telet azonban egymást követő atlanti viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Anglia északnyugati területein többször is előfordult, hogy néhány óra alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott.
EZT OLVASTA MÁR?

X