Nincs ellenjelöltje Berényinek az MKP elnöki tisztségére


-A A+

 Megkezdődött a Magyar Közösség Pártja (MKP) első tisztújító kongresszusa szombaton Kürtön: ez a rendezvény a novemberben lezárult járási tisztújító közgyűlések záróeseménye.somi9556

A tisztújító kongresszus megnyitóján mondott elnöki beszédében Berényi József azt hangsúlyozta: a Magyar Közösség Pártja - annak ellenére, hogy parlamenten kívüli párt - a felvidéki magyarságot érintő legérzékenyebb témák zászlóvivőjének bizonyult. Rámutatott: ez idő alatt a Felvidéken élő magyarság érdekképviseletének és érdekérvényesítésének is jelentősen megváltoztak a körülményei.

"Pozitív elmozdulásnak tekinthető, hogy a szlovák-magyar államközi kapcsolatokban jelentős előrelépés történt az elmúlt fél évben" - emelte ki Berényi, hozzátéve: a gazdasági együttműködés felgyorsítása és elmélyítése új, bizalmasabb légkört teremtett a két ország között.

somi9675 0"Ennek az új szlovák-magyar kormányközi párbeszédnek köszönhetően mára látványosan romba dőlt azon állítás, miszerint Magyarország ne avatkozzon be a mi ügyeinkbe, mert az csak árt nekünk" - szögezte le Berényi József. Rámutatott: az erős Fico-kormány hatalomba lépése után mindenkinek látnia kell, hogy a magyar kormány támogatása elengedhetetlen része a felvidéki magyarság megmaradásért folytatott küzdelemének.

A kongresszuson vendégként Fazekas Sándor, Magyarország vidékfejlesztési minisztere és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vett.somi9544

A rendezvényen mondott beszédében Fazekas Sándor az etnikai pártok identitás megtartó szerepét hangsúlyozta, a vegyes pártokat ellenben a beolvadás előfutárainak nevezte. "Az identitás megtartásában és lelki megerősítésében kulcsszereplők a magyar pártok mindenhol a Kárpát-medencében" - szögezte le Fazekas Sándor. Hozzátette: az MKP olyan párt, amelyre bátran számíthat a felvidéki magyarság.

Fazekas Sándor rámutatott: a kongresszus helyszíne - a honfoglalás kori Kürt település - jelképes erővel is bír, hiszen színmagyar faluként a megmaradás jelképének minősül. Hangsúlyozta: a vidék olyan biztos alap, amelyre szorgos munkával és megfontolt érdekképviselettel rá lehet építeni a magyar jövendőt. "Az aktív nemzetépítő állam kora elérkezett" - szögezte le Fazekas Sándor. Hozzátette: a magyar kormány ebben a szellemben tevékenykedik és ebben kiemelt partnerként tekint az MKP-ra.

Az egész napos kongresszuson a felvidéki magyar párt országos elnökségének tagjai - köztük a párt elnöke és az öt szakmai alelnök -, valamint az MKP Országos Tanácsa (OT) elnökének személyéről döntenek a küldöttek. Az, hogy az MKP elnöki tisztének betöltéséért egyedüli jelöltként Berényi József a párt jelenlegi elnöke indul, csak pénteken a késő éjjeli órákban véglegesítődött. Az MKP nagykürtösi járási szervezete ugyanis Csáky Pált, a párt korábbi elnökét is jelölte a posztra, de Csáky végül nem fogadta el a jelölést.somi9243

Az MKP Országos Tanácsának elnöki posztjára három jelölt pályázik, Szigeti László jelenlegi oktatásügyi alelnök valamint Csúsz Péter jelenlegi elnökségi tag, valamint Petheő Attila járási elnök.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X