Menekültek lábát mosta és csókolta meg Ferenc pápa


-A A+

Ferenc pápa megcsókolta egy férfi lábfejét az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki mise alkalmával tartott lábmosás szertartáson a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekülttáborában.

A katolikus egyházfő a rituálé során tizenegy menekültnek – köztük muzulmánoknak, kopt keresztényeknek és egy hindunak -, valamint egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát – írja az MTI.

A pápa többször szót emelt már a menekültek mellett. Legutóbb úgy fogalmazott, hogy a menekültek, akik elhagyják származási helyüket, álmaik jobb jövője felé törekszenek. Útjuk során mégis gyakran megtörténik, hogy a szegénység és erőszak áldozataivá válnak, emberkereskedők kegyetlenkedéseit szenvedik el.

„Még ha túlélik is a velük szemben elkövetett visszaéléseket és megaláztatásokat, továbbra is szembesülniük kell környezetük gyanakvásával és fenyegetésével. Végül pedig olyan, számukra zavaros és pontatlan szabályokba ütköznek, amelyeknek pedig éppen a befogadásukat, illetve – mindenki jogának és kötelességének figyelembe vétele mellett – a rövidebb, vagy hosszabb időre szóló integráció lehetőségét kellene szabályozniuk” – fogalmazott a katolikus egyházfő.








EZT OLVASTA MÁR?

X