Titkosított dokumentumok kerülhetnek ki a szeptember 11-ig terrortámadásról


-A A+

Barack Obama amerikai elnök szerint hamarosan nyilvánosságra hozhatják a szeptember 11-i merényleteket kivizsgáló bizottság eddig titkosított dokumentumait is.

Ezek a papírok az amerikai elnök szerint nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, viszont érdekes utalások lehetnek bennük a szaúdi szálakra, mivel Obama a kedd este vetített, Charlie Rosenak adott interjúban az ellen foglalt állást, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján indítsanak jogi lépéseket szaúdi állampolgárok ellen.

Obama egyébként éppen Szaúd-Arábiában tartózkodik hivatalos látogatáson. Rose ennek apropóján ki is tért az amerikai elnök és a szaúdi rezsim kapcsolatára, valamint a szeptember 11-i merényleteket kivizsgáló bizottság ellentmondásos körülmények között tikosított dokumentumaira, arra a 28 oldalra, amelyek sokak szerint a terroristák, illetve az Al-Kaida és több szaúdi tisztviselő közötti szálakat göngyölítenek fel.

Bob Graham volt amerikai szenátor, aki még akkor látta a dokumentumokat, amikor a szenátus hírszerzési bizottságának volt a tagja, az amerikai CBS hírtelevízió „60 Minutes” című műsorában arról beszélt, hogy álláspontja szerint a szaúdi kormányzat segítette a szeptember 11-i merényleteket elkövető géprablókat.

Amikor Rose arról faggatta az amerikai elnököt, hogy olvasta-e a titkosított dokumentumokat, Obama csak annyit felelt, hogy nagyjából képben van a tartalmukat illetően. Azt ugyan elismerte, hogy elég régóta dolgozik már az amerikai hírszerzés a titkosított dokumentumok adatainak a kielemzésén, de hozzátette: sok megerősítésre váró információ van a papírokban.

„Remélhetőleg hamarosan véget ér ez a folyamat” – utalt arra, hogy hamarosan akár nyilvánosságra is hozhatják a dokumentumokat, amelyeket Jim Clapper, a hírszerzés vezetője vizsgál, nehogy olyan adatok is nyilvánosságra kerüljenek, amelyek veszélyeztetik az Egyesült Államok fontos nemzetbiztonsági érdekeit.

Obama nem támogatja a törvénytervezetet

Ezt követően Rose arra is kíváncsi volt, hogy mi lesz a sorsa annak a törvénytervezetnek, amely lehetővé tenné a szeptember 11-i áldozatoknak, hogy pereket indítsanak külföldi, szaúdi állampolgárokkal szemben. A törvénytervezet átment a szenátus igazságszolgáltatási bizottságán, habár a szenátusi szavazás még hátra. Az amerikai elnök válaszában elmondta, hogy nem támogatja a törvénytervezetet, mert az megnyitja az utat a külföldiek számára is, például az amerikai háborúk és drón csapások áldozatainak, hogy pereljék az Egyesült Államokat.

Nem csak Obama tart ugyanakkor a törvénytől. Szaúd-Arábia például sajtóhírek szerint közölte, hogy 750 millió dollár értékű tőkekivonást hajt végre, amennyiben az amerikai kongresszus átengedi a jogszabályt – írja az atv.hu.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X