Pénze van, célja nincs Szász Jenő intézetének


-A A+

Bár még pártelnöki címéről is lemondott Szász Jenő, hogy az újonnan alapított Nemzetstratégiai Kutatóintézetet vezethesse, egyelőre alig tudni valamit arról, milyen céllal, milyen tagokkal működik majd a szervezet, ahogy azt sem, mire költik majd az év hátralévő két hetében a 100 millió forintos kezdőtőkéjüket – írja a hvg.hu.

A kormány december 8-án 1,2 milliárd forintot különített el a 2013-as költségvetésből az intézet létrehozására, majd három nap múlva a miniszterelnök határozatában további 100 millió forintot biztosított az intézetnek még az idei évre. Mind a 100 millió forint kezdőtőkét, mind a jövő évre szánt 1,2 milliárdot a Miniszterelnökség költségvetéséből fizetik, a kormányrendelet szerint a pénz nagy része az alkalmazottak fizetésére megy majd el. Szintén a Miniszterelnökség alá tartozik majd az intézet száz tagja, vagyis tovább bővül a már amúgy is túlméretezett hivatal.viktorek

Bár a 100 millió forintot az idei évre kapták, a hvg.hu úgy tudja, Szász Jenőt csak a jövő héten iktatják be hivatalába, és azt követően indulhat az intézmény szervezése, a száz munkatárs felvétele. A volt székelyudvarhelyi polgármestert a lap megkereste a kérdéssel, hogy hol tart az intézet szervezése, mire költik majd a napokban biztosított összeget, de Szász azt mondta: beiktatásáig nem kíván nyilatkozni. Mindössze annyit közölt, hogy a kifizetések áthúzódhatnak jövőre, nem kell a pénzt még idén elkölteniük.

A tervek szerint az intézet budapesti központtal fog működni, Székelyudvarhelyen pedig egy fiókiroda működik majd. A kutatóintézet ráadásul nem egyszerű közalapítványként működik majd, mint a Bethlen Gábor Alap (BGA), hanem központi hivatalként, vagyis mint közhatalmat gyakorló szerv olyan államigazgatási szervekkel lesz egyenrangú, mint a Nemzeti Államigazgatási Központ és a BKK. Emiatt problémát okozhat, hogy az intézet egyik irodája Székelyudvarhelyen, a román állam területén működik majd.

Míg a kulturális intézetek, sőt a konzulátusok létrehozásánál rendszerint rutin az adott ország jóváhagyásának megszerzése, egy magyarországi központi hivatal esetében a szomszédos ország akár indoklás nélkül is megtagadhatja a jóváhagyást.

Szász kinevezésével simította el Orbán a konfliktusát Kövérrel? A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó egyik magas rangú fideszes politikus szerint 2010 óta komoly vita dúl Orbán Viktor és Kövér László között, amióta a miniszterelnök kihátrált az MPP mögül, és az EMNT-t mellé állt. Kövér László és Szász Jenő egyébként is szoros kapcsolatban állnak: együtt vettek rész például Nyirő József újratemetésén, amelyet a fideszes forrás szerint Kövér László támogatott azért, hogy Szászt segítse a választási kampányban. Feltehetően a két politikus személyes barátsága (Szász Jenő Kövér László gyerekeinek, Kövér pedig Szász gyerekeinek keresztapja) állhat a mögött, hogy Kövér annak ellenére kitart Szász mellett, hogy a politikus Erdélyben már többször megbukott. A Fideszből származó információk szerint Szász mostani kinevezése az Orbán és Kövér közti konfliktus lezárása, egyben lehetőséget biztosítanak a sikertelen politikus visszavonulására.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X