Menekülnek Románia elől a Görögországban lévő menekültek


-A A+

Több tucat menedékkérő eltűnt Görögországban, amikor megtudta, hogy az Európai Bizottság menekültáthelyezési tervének keretében Romániába fog kerülni – közölte különböző forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Hét Görögországban tartózkodó menedékkérőből egy nem akar az Európai Bizottság menekültáthelyezési rendszerén belül átköltözni más  országba – derül ki az athéni kormány által közzétett adatokból. Abból az 1324 emberből, akit most Görögországból helyeztek volna át, 191 visszalépett a programból, és eltűnt.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel döntött úgy, hogy 160 ezer menekültet helyez át más európai uniós tagállamokba, kötelező kvótarendszer alapján. „Ám a tervet akadályozza, hogy sok menedékkérő nem fogadja el a szegényebb EU-s országokba való átszállítást, mint amilyen például Románia vagy Bulgária” – írja a Financial Times.

Görögország hivatalos adatai szerint a Romániába küldendő 67 menekült közül 32-en visszaléptek az áthelyezési programból. Bulgária 47 görögországi menedékkérő befogadását vállalta, ám 36-an nem voltak hajlandók odautazni.

2015 szeptemberében Románia, Csehország, Szlovákia és Magyarország nemmel szavazott a Tanács bel- és igazságügyi formációjának azon döntésére, hogy a kötelező kvótákat bevezesse, ám a terv így is elfogadásra került.

Az EB nemrég állandó rendszert fogadott el a menekültek Európai Unión belüli elhelyezésére. A tagállamok egy évig utasíthatják vissza a közösségen kívülről érkezettek befogadását, ám cserébe 250 000 eurónyi hozzájárulást kell fizetniük minden elutasított migránsért. Lengyelország, Magyarország és Csehország bejelentette, ellenzi az EB ezen határozatát, illetve a kötelező kvótákat.








EZT OLVASTA MÁR?

X