Homoszexualitását vállaló államtitkára lesz a washingtoni védelmi minisztériumnak


-A A+

Először fordul elő az Egyesült Államok történetében, hogy homoszexualitását nyíltan vállaló férfit neveztek ki a védelmi minisztériumban államtitkárnak - a szenátusi voksolást egyes amerikai sajtóorgánumok egyenesen történelminek nevezik.

A szövetségi törvényhozás felsőháza - hónapokig tartó húzódozás után - egyhangúlag szavazta meg, hogy Eric Fanning legyen a Pentagon (a védelmi minisztérium) államtitkára.

A 47 éves Eric Fanning jelölését még tavaly szeptemberben terjesztette elő Obama elnök, ám a szenátusban - egy kansasi szenátor ellenkezése miatt - mostanáig húzódott a jóváhagyás. Fanning korábban, 2013 és 2015 között a légierőért felelős helyettes államtitkár volt, 2015 óta pedig a légierőért felelős megbízott államtitkárként dolgozott. Kinevezését egyedül Pat Roberts kansasi republikánus szenátor ellenezte, de nem Fanning személye, hanem az Obama-kormány guantánamói politikája miatt. Fanning hajtotta volna végre ugyanis azt a kormányzati politikát, melynek értelmében a kansasi Fort Leavenworth bázisára akartak volna szállítani Guantánamón őrzött foglyokat.

Roberts szenátor azonban közölte: a Pentagon illetékes vezetője, Robert Work miniszterhelyettes arról tájékoztatta őt, hogy ha Obama elnök mégis megpróbálna Kansasbe szállíttatni guantánamói foglyokat, ennek végrehajtására már nem lesz elég idő elnöksége hátralévő idejében.
EZT OLVASTA MÁR?

X