Feladta magát az egyik vezető palesztin terrorista


-A A+

Feladta magát Izraelnek a palesztin Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet egyik katonai parancsnoka - közölte a Háárec című újság szerdán. Basszám Mahmúd Braha az Ezzedín el-Kasszám Brigádok egyik parancsnoka volt, és széleskörű tudással bír a Hamász Gázai övezet alatt létrehozott alagútrendszeréről. A lap palesztin forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy néhány napja azért tűnt el Hán-Júniszban lévő otthonából, mert megadta magát Izraelnek.

A palesztin katonai vezető családjával felesége szüleihez látogatott, majd azt mondta, hogy "kimegy elintézni néhány dolgot", és nyoma veszett. A Háárec úgy tudja, hogy valójában kezében számítógépével az övezetet Izraeltől elválasztó kerítéshez ment, ahol már vártak rá az izraeli katonák.

Az izraeli hatóságok nem adtak ki közleményt az ügyben, de a vöröskereszt arról értesítette Braha családtagjait, hogy hozzátartozójuk izraeli fogságba került. A kettes kereskedelmi tévécsatorna szerint Braha a Hamász egyik törvényszéki bírójának fia.

Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről, de mindketten alacsony rangban szolgáltak a szervezetben.

Az izraeli hadsereg kiemelkedően fontos feladatának tekinti a Gázai övezet alatti - valószínűleg izraeli területekre is átnyúló - alagútrendszer feltérképezését, mert attól tart, hogy azon keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtanak végre az övezet szomszédságában élő civilek és az ott állomásozó katonák ellen.








EZT OLVASTA MÁR?

X