Nem kér az EU adományaiból az Orvosok Határok Nélkül


-A A+

A humanitárius szervezet többé nem fogad el adományokat az Európai Uniótól, illetve az uniós tagállamoktól, mert nem ért egyet az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU–török migrációs egyezménnyel.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint ez a lépés „jelzés” az EU embertelen eljárása s erőfeszítései ellen, hogy a menekülteket és szenvedésüket távol tartsák az európai partoktól". „Három hónappal az EU–török-alku hatálybalépését követően, amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, a menedékkérőket továbbra is kiutasítják, s kénytelenek megfizetni ennek az embertelen politikának az árát” – írták közleményükben.

A segélyszervezet 92 százalékban magánadományokból fedezi a tevékenységét, emellett bizonyos programok tekintetében pénzügyi partnerségeket is kötnek intézményes pénzadókkal. Tavaly a központi EU-intézmények 19 millió euróval, míg az uniós tagállamok 37 millió euróval támogatták a szervezetet.

Az EU–török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt. Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 menekült vesztegel, köztük számos – kíséret nélkül utazó – kiskorú is. Az Orvosok Határok Nélkül szerint a menekültek hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények között élni a túlzsúfolt befogadóközpontokban.

Jerome Oberreit, az MSF főtitkára bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, amelynek értelmében nagy részben „lemásolnák” az EU–török-megállapodást, s ennek megfelelő alkukat kötnének több mint 16 afrikai és közel-keleti állammal. Oberreit szerint az EU nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy embereknek menedéket adhasson, hanem hogy lehetőség szerint sikeresen távol tartsa őket.

Az Orvosok Határok Nélkül 2002 óta nyújt segítséget a Földközi-tengeren keresztül Európába érkező menekülteknek Görögországban, Szerbiában, Franciaországban, Olaszországban, a menedékkérők származási országaiban, valamint magán a Földközi-tengeren is. Az elmúlt másfél év során nagyjából 200 ezer menekültet kezeltek.







EZT OLVASTA MÁR?

X